DANIA BEZMIĘSNE

  Młoda kapusta (duszona)

Składniki:

- główka młodej kapusty (średnia wielkość),

- 3-4 młode marchewki,

- 2-3 główki młodej cebuli,

- pęczek koperku,

- około 150 ml gęstej śmietany (18%),

- łyżka masła.

- przyprawa do dań z kapusty.

Na zasmażkę:

- 20 g masła,

- 20 g mąki.

Wykonanie:

1. Kapustę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę.

2. W głębokim garnku rozgrzej masło i dodaj cebulę. Delikatnie ją podsmaż, ale uważaj, aby jej nie przypalić. Do lekko podsmażonej cebuli dodaj kapustę. Zmieszaj całość i dodaj niewielką ilość wody (około 1/2 szklanki). 

3. Podduś chwilę kapustę pod przykryciem i dodaj do niej pokrojoną marchewkę. Duś całość pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż kapusta będzie miękka, a woda z potrawy wyparuje.

4. Przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Rozgrzej masło w rondlu, do stopionego masła dodaj mąkę i energicznie mieszaj całość. Kiedy zasmażka się zarumieni dodaj ją do kapusty i zamieszaj potrawę.

5. Zagęść potrawę śmietaną, dodaj przypawę do smaku (możesz wykorzystać dostępne w sklepach przyprawy do dań z kapusty lub Vegetę). Możesz również dodać nieco maggi (według uznania).

6. Na koniec dodaj posiekany drobno koperek i pomieszaj potrawę.


Potrawka z kalarepy i marchewki 

Składniki:

- 2 główki kalarepy (średnia wielkość),

- 2 marchewki,

- natka pietruszki i koperku,

- 100 ml śmietanki 12 % (np. Łaciata),

- przyprawa do warzyw.

Na zasmażkę:

- 10 g masła,

- 10 g mąki.

Wykonanie:

1. Kalarepę i marchew należy obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Warzywa przełóż do garnka z nieprzywierającą powłoką lub głębszej patelni. Dolej około 1/2 szklanki wody i duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby możesz dolać do potrawy niewielką ilość wody (jeśli warzywa zaczynają się zbytnio przyrumieniać).

2. Kiedy warzywa staną się miękkie przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Rozgrzej masło w rondlu, do stopionego masła dodaj mąkę i energicznie mieszaj całość. Kiedy zasmażka się zarumieni dodaj ją do potrawy.

3. Na koniec wlej śmietankę i zamieszaj potrawę. Jeśli będzie zbyt gęsta możesz dolać nieco więcej śmietanki.

4. Przypraw potrawę do smaku przyprawą do warzyw i dodaj posiekaną natkę pietruszki i koperku. 

Dobra rada: Osoby będące na diecie mogą zrezygnować z zasmażki.


Omlet

Składniki:

- 1 jajko,

- 1 łyżka mleka,

- szczypta przyprawa do jajecznicy,

- pomidor,

- ogórek,

- kukurydza z puszki,

- kawałek twardego sera żółtego,

- olej.

Wykonanie:

1. Jajko rozbij do miski, dodaj mleko i przyprawę. Roztrzep składniki widelcem.

2. Na patelni naleśnikowej rozgrzej niewielką ilość oleju. Wylej na nią masę jajeczną. Kiedy spód masy się przyrumieni i będzie odklejał się od patelni, należy podważyć omlet szpatułką do naleśników i delikatnie odwrócić go na drugą stronę.

3. Gotowy omlet należy przełożyć na talerz, położyć na nim pokrojony w kostkę pomidor, ogórek i kukurydzę z puszki.

4. Omlet należy zwinąć i posypać z wierzchu starym żółtym serem.


Fasolka szparagowa w bułce tartej

Składniki:

- pół kilo fasolki szparagowej,    

- 2 łyżki bułki tartej,

- 2 łyżki masła/oliwy z oliwek,

- przyprawy (np. Vegeta).

Wykonanie:

1. Fasolkę obierz z końcówek i wypłucz. Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie. 

2. Na patelni rozgrzej masło. Do stopionego masła dodaj bułkę tartą. Wymieszaj składniki, bułka powinna dobrze wnikąć w masło. Dodaj fasolkę i dobrze zamieszaj składniki. Potrawę możesz przyprawić przyprawą do warzyw lub Vegetą.


Naleśniki

Składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki mąki,

- 1,5 szklanki mleka,

- ¾ szklanki ciepłej wody,

- 2 jajka,

- szczypta soli,

- łyżeczka oleju.

Składniki na sos:

- kubek gęstego jogurtu naturalnego (150 g), - 2 łyżeczki cukru ze skórką pomarańczową, - świeże maliny lub borówki do dekoracji.

Wykonanie:

1. Mąkę przełóż do miski, wlej mleko i ciepłą wodę, dobrze wymieszaj składniki. Następnie wbij jajka, dodaj szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju. Masę rozbij miotełką do ubijania i odstaw ją do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozbij masę ponownie miotełką do ubijania. Powinna mieć gładką konsystencję (bez grudek mąki).

2. Mocno rozgrzej patelnię naleśnikową, wlej na jej powierzchnię niewielką ilość oleju, następnie nabierz chochelką ciasto i wlewaj cienkim strumieniem na patelnię. Rozprowadź ciasto na patelni tak, aby przykryło jej powierzchnię i smaż naleśnik przez około 1-2 minuty aż przyrumieni się od spodu i będzie od niego łatwo odchodzić. Przewróć naleśnik łopatką kuchenną na drugą stronę. Kiedy zarumieni się od spodu przełóż go na talerz.

3. Posmaruj naleśnik dżemem lub serkiem smakowym i zwiń w rulon.

4. Przygotuj sos. Zmieszaj w kubku gęsty jogurt naturalny z cukrem ze skórką pomarańczową. Rozprowadź łyżeczką sos po wierzchu naleśnika. Do dekoracji naleśników doskonale nadają się świeże owoce, na przykład maliny i borówki. 

Czas przygotowania: 60 minut


Racuszki z jabłkami

Składniki:

- 1 jajko,

- 1 szklanka kefiru,

- 1 szklanka mąki,

- 3 łyżki drobnego cukru,

- pół łyżeczki proszku do pieczenia,

- pół łyżeczki cynamonu z cukrem,

- pół łyżeczki cukru ze skórką pomarańczową,

- 2 jabłka średniej wielkości.

Wykonanie:

Żółtko oddziel od białka. W misce połącz suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon z cukrem, skórkę pomarańczową z cukrem), dodaj kefir oraz żółtko. Wymieszaj składniki na zwartą masę. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do masy. Z białka ubij pianę, dodaj do masy i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, nakładaj łyżką masę formując niewielkie placuszki. Smaż z każdej strony przez około 2-3 minuty. Po usmażeniu przełóż racuszki na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju, na koniec potrzep cukrem pudrem.

Czas wykonania: 40 minut.


Potrawka warzywna z passatą pomidorową

Składniki:

- 3 duże marchewki,

- 1 seler średniej wielkości,

- 4 łyżki kukurydzy z puszki,

- butelka passaty pomidorowej Mutti (700 g),

- przyprawa do warzyw,

- natka pietruszki.

Przygotowanie:

Marchewkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do głębokiej patelni lub naczynia z nieprzywierającym dnem. Warzywa zalej passatą i duś pod przykryciem na wolnym ogniu aż zmiękną. Następnie dodaj kukurydzę i przez kilka minut podgrzewaj potrawę bez przykrycia w celu zredukowania nadmiaru płynu. Na koniec dodaj przyprawę do warzyw i posyp natką pietruszki.

Czas przygotowania: 40 minut.


Komentarze

Popularne posty