Bigos

 Bigos

Składniki:

- 1,5 kg kiszonej kapusty,

 - 700 g mięsa wieprzowego (szynka lub karkówka),

 - 5 cebul pokrojonych w kostkę,

 - 1 słoik powidła śliwkowego,

 - 100 g koncentratu pomidorowego,

 - 1 opakowanie przyprawy do bigosu,

 - 1 liść laurowy,

 - 1 opakowanie grzybów suszonych (20 g),

- przyprawa w płynie Maggi, ewentualnie pieprz do smaku,

 - 170 g masła,

 - 3 łyżki maki pszennej,

Przygotowanie składników do bigosu:

- na patelni smażymy na maśle pokrojoną cebulę do uzyskania złotego koloru,

- na drugiej patelni podsmażamy mięso wieprzowe pokrojone w kostkę, do miękkości,

- grzyby zalewamy wodą i odkładamy do zmięknięcia;

Przyrządzenie bigosu:

Kapustę kiszoną wstępnie odcedzamy z zalewy (wyciskając ręcznie), wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, aż zacznie bulgotać. Następnie odcedzamy, wlewamy nową wodę i ponownie zagotowujemy. Proces należy powtórzyć aż do uzyskania pożądanej kwasowości kapusty (zwykle dwa cykle gotowanie – odcedzanie wystarczą). Dobrze jest pozostawić w naczyniu trochę kwasu z odcedzania wstępnego kapusty, gdyby po wygotowaniu była zbyt mdła. Gdy uzyskamy satysfakcjonujący nas poziom kwasowości, dodajemy do kapusty liść laurowy i zagotowujemy. Następnie dodajemy uprzednio namoczone, pokrojone w kostkę grzyby, przysmażona cebulę i mięso wieprzowe. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie dodajemy przyprawę do bigosu, powidło śliwkowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut. Dodajemy do smaku przyprawę Maggi i ewentualnie pieprz.

W osobnym naczyniu roztapiamy 100 g masła i dodajemy do niego mąkę. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do bigosu, który należy odstawić z gazu, aby się nie gotował. Mieszamy całość, gotowy bigos podajemy na talerzach z chlebem lub ziemniakami.



Komentarze

Popularne posty