Bigos
Bigos
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty,
- 700 g mięsa
wieprzowego (szynka lub karkówka),
- 5 cebul pokrojonych
w kostkę,
- 1 słoik powidła
śliwkowego,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 1 opakowanie
przyprawy do bigosu,
- 1 liść laurowy,
- 1 opakowanie
grzybów suszonych (20 g),
- przyprawa w płynie Maggi, ewentualnie pieprz do smaku,
- 170 g masła,
- 3 łyżki maki pszennej,
Przygotowanie składników do bigosu:
- na patelni smażymy na maśle pokrojoną cebulę do uzyskania
złotego koloru,
- na drugiej patelni podsmażamy mięso wieprzowe pokrojone w
kostkę, do miękkości,
- grzyby zalewamy wodą i odkładamy do zmięknięcia;
Przyrządzenie bigosu:
Kapustę kiszoną
wstępnie odcedzamy z zalewy (wyciskając ręcznie), wkładamy do garnka i zalewamy
wodą. Gotujemy, aż zacznie bulgotać. Następnie odcedzamy, wlewamy nową wodę i
ponownie zagotowujemy. Proces należy powtórzyć aż do uzyskania pożądanej
kwasowości kapusty (zwykle dwa cykle gotowanie – odcedzanie wystarczą). Dobrze
jest pozostawić w naczyniu trochę kwasu z odcedzania wstępnego kapusty, gdyby
po wygotowaniu była zbyt mdła. Gdy uzyskamy satysfakcjonujący nas poziom
kwasowości, dodajemy do kapusty liść laurowy i zagotowujemy. Następnie dodajemy
uprzednio namoczone, pokrojone w kostkę grzyby, przysmażona cebulę i mięso
wieprzowe. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie
dodajemy przyprawę do bigosu, powidło śliwkowe i koncentrat pomidorowy.
Mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut. Dodajemy do smaku przyprawę Maggi i
ewentualnie pieprz.
W osobnym
naczyniu roztapiamy 100 g masła i dodajemy do niego mąkę. Mieszamy energicznie,
aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do bigosu,
który należy odstawić z gazu, aby się nie gotował. Mieszamy całość, gotowy
bigos podajemy na talerzach z chlebem lub ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz