Kulki rybne w galarecie
Kulki rybne w galarecie
Składniki:
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- przyprawa do ryb,
- natka pietruszki,
- 1 opakowanie żelatyny (na 2,5 litra płynu),
- groszek zielony z puszki, kukurydza z puszki (do dekoracji),
- 1,5 litra bulionu warzywnego.
Składniki na bulion:- 2 średniej wielkości marchewki,
- pól selera,
- pól pora,
- 1 kostka bulionu warzywnego Podravka,
- pół główki cebuli,
- 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Przygotuj bulion warzywny ze
składników podanych powyżej, do gorącego bulionu dodaj żelatynę i dobrze
wymieszaj. Odstaw bulion do wystygnięcia.
Zmiel rybę i cebulę, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko, natkę pietruszki i
przyprawę do ryb, dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Z przygotowanego farszu
formuj małe kulki. W szerokim naczyniu zagotuj wodę i włóż do niej kulki rybne.
Gotuj kulki na wolnym ogniu do ich wypłynięcia przez około 5 minut. Ugotowane
wyłóż na półmiski ozdobione zielonym groszkiem, kukurydzą oraz pokrojoną w
kostkę ugotowaną marchewką. Przygotowaną potrawę zalej przestudzonym bulionem z
żelatyną, odstaw na kilka godzin do lodówki aż bulion stężeje.
Komentarze
Prześlij komentarz