DANIA MIĘSNE

 Pieczeń rzymska

Składniki:

- 1 kg mięsa mielonego,

- 1 średniej wielkości cebula posiekana w kostkę,

- 2 surowe jajka, 

- pól szklanki bułki tartej,

- pęczek posiekanej natki pietruszki,

- przyprawa do mięsa mielonego,

-  4 ugotowane na twardo jajka.

Wykonanie:

1. Mięso przełóż do miski. Dodaj do niego pozostałe składniki i dobrze je ze sobą wymieszaj. 

2. Połowę mięsa przełóż do podłużnej foremki do pieczenia (średnia wielkość).

3. Połóż na mięsie ugotowane jajka i przykryj je pozostałą masą mięsną.

4. Pieczeń należy piec w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 190 °C. Po tym czasie należy sprawdzić czy mięso dobrze się upiekło i w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia o 10/15 minut. 

Dobra rada: Jeśli w czasie pieczenia mięso przypieka się zbyt intensywnie z wierzchu, można przykryć foremkę tacką aluminiową do grilla.


Leczo z cukinii

Składniki:

- 2 główki młodej cukinii średniej wielkości,

- 1 główka cebuli pokrojonej w kostkę,

- 1 duży miękki pomidor,

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (używam Dawtona),

- laska kiełbasy swojskiej,

- przyprawy,

- łyżka masła lub oliwy z oliwek,

- pęczek koperku i natki pietruszki.

Przygotowanie:

1. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej masło/oliwę i dodaj cebulę. Przyrumień ją delikatnie, jednak uważaj, aby się nie przypaliła. Dodaj cukinię i zamieszaj składniki. Duś warzywa chwilę pod przykryciem, następnie dodaj obranego ze skórki pomidora (wcześniej możesz go sparzyć wrzącą wodą, wówczas skórka będzie łatwiej odchodzić). Duś potrawę do momentu aż warzywa będą miękkie.

2. Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodaj ją do miękkiej cukinii.

3. Zagęść przygotowaną potrawę łyżką koncentratu pomidorowego i dodaj przyprawy według uznania (np. wegetę, przyprawę do dań warzywnych, szczyptę pieprzu, szczyptę słodkiej papryki w proszku).

4. Na koniec dodaj pokrojony drobno koperek i natkę pietruszki. Zamieszaj potrawę.

Dobra rada: Potrawę można przygotować również w wersji wege (bez dodawania kiełbasy, którą można zastąpić innymi warzywami, np. pieczarkami).


Klopsiki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym 

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe/wieprzowe),

- pół cebuli,

- 2 ząbki czosnku,

- 1 jajko,

- 2 łyżki bułki tartej,

- natka pietruszki,

- przyprawa do mięsa mielonego (np. Kamis),

- 700 ml passaty (używam Mutti),

- olej.

Wykonanie:

1. Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną cebulę, sprasowany czosnek, przyprawę do mięsa mielonego. Zmieszaj składniki i wyrób na jednolitą masę. Uformuj z masy mięsnej małe klopsiki.

2. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju, przełóż do niej klopsiki i przyrumień je z obu stron.

3. Wlej na patelnię passatę, duś klopsiki pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Od czasu do czasu przekładaj je na drugą stronę.


Gulasz z piersi kurczaka

Składniki:

- 1 kg piersi kurczaka,

- 1 marchewka,

- 60 g selera, 

- 1 cebula,

- 15 g kiełbasy swojskiej,

- opakowanie sosu myśliwskiego,

- 2 łyżki jogurtu naturalnego Bakoma 0%,

- natka pietruszki,

- przyprawa Gyros,

- olej.

Wykonanie:

Mięso pokrój w kostkę, oprósz przyprawą Gyros. Na patelni wok rozgrzej niewielką ilość oleju, dodaj drobno pokrojoną cebulę i mięso. Duś potrawę około 10 minut, następnie dodaj kolejne składniki pokrojone w kostkę: marchewkę, selera oraz kiełbasę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając. Przygotuj sos myśliwski zgodnie z przepisem na opakowaniu, wlej do potrawy, następnie dodaj do niej 2 łyżki jogurtu naturalnego Bakoma 0%. Wymieszaj dobrze składniki, duś potrawę przez kolejne 5 minut, na końcu dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.

Czas wykonania: 45 minut.


 Kotlety mielone

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego,

- 1 jajko,

- 2 łyżki bułki tartej,

- 1 ząbek czosnku (sprasowany),

- pół cebuli (drobno pokrojonej),

- przyprawa do mięsa mielonego,

- natka pietruszki,

- olej.

Wykonanie:

Mięso przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj do powstania jednolitej, zwartej masy. Formuj niewielkiej ilości kotlety. Na patelni rozgrzej olej, przełóż kotlety. Smaż je po obu stronach po kilka minut.  

Czas wykonania: 40 minut.


Bitki wołowe

Składniki:

- 1 kg młodej wołowiny,

- 2 ząbki czosnku,

- 2 liście laurowe,

- 3 ziarna ziela angielskiego,  

- przyprawa do mięsa wołowego,

- 3 łyżki mąki,

- 3 łyżki masła,

- pół cebuli,

- olej,

- 1 kostka bulionu wołowego Vegeta Natur,

- 3 szklanki letniej wody,

- natka pietruszki.

Wykonanie:

1. Mięso pokrój na paski o grubości około 2 cm. Roztłucz tłuczkiem i przełóż do miski. Dodaj przyprawę do mięsa wołowego, sprasowane ząbki czosnku, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Delikatnie zmieszaj mięso ze składnikami i odstaw do lodówki na 4-5 godziny. Mięso nabierze aromatu i skruszeje.

2. Przygotuj bazę na sos do bitek. Do garnka z nieprzywierającą powłoką dodaj masło, roztop je na wolnym ogniu, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż cebulę na maśle, jednak uważaj, aby się nie przypaliła. Do zarumienionej cebuli dodaj mąkę i wymieszaj składniki. Następnie dolej do garnka z sosem 3 szklanki letniej wody, dodaj kostkę bulionu wołowego Vegeta Natur i roztrzep składniki rózgą do ubijania. Gotuj sos na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt gęsty dolewaj do niego niewielką ilość letniej wody.

3. Po przygotowaniu bazy do sosu, na patelni rozgrzej olej i przełóż przygotowane mięso wołowe. Na mocnym ogniu podmaż mięso z obu stron przez około 3 minuty i przełóż je do garnka z sosem. Duś mięso na wolnym ogniu pod przykryciem aż do miękkości. Jeśli w czasie duszenia sos stanie się zbyt gęsty, dolewaj do niego niewielką ilość wody. Do gotowej potrawy dodaj natkę pietruszki.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny.


Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

- 600 g ugotowanych ziemniaków,

- 200 g podsmażonej wędliny,

- 2 duże cebule pokrojone w piórka, podsmażone na maśle,

- 3 jajka ugotowane na twardo,

- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,

- przyprawa do ziemniaków.

Wykonanie:

Na dno naczynia żaroodpornego wlej niewielką ilość oliwy z oliwek, następnie ułóż warstwowo ziemniaki pokrojone w talarki, wędlinę, cebulę, jajka pokrojone w ćwiartki. Na wierzchu zapiekanki rozprowadź równomiernie jogurt naturalny i posyp przyprawą do zimniaków. Piecz potrawę w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 190 °C.

Czas przygotowania: 1,5 godziny.


Gołąbki z kaszą gryczaną, ryżem, mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki:

- 1 główka kapusty średniej wielkości,

- 0,5 kg mięsa mielonego (z łopatki lub szynki wieprzowej),

- 250 g pieczarek,

- 3 cebule średniej wielkości,

- 2/3 szklanki ryżu,

- 2/3 szklanki kaszy gryczanej,

- przyprawa do gołąbków.

Sposób wykonania:

1. Ryż i kaszę gryczaną przygotuj według przepisów widocznych na opakowaniach, następnie odstaw produkty do wystudzenia.

2. Usmaż mięso mielone.

3. Pieczarki pokrój w kostkę, dodaj do nich pół główki drobno pokrojonej cebuli i umaż dodając niewielką ilość masła lub oliwy z oliwek.

4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

5. Wszystkie składniki przełóż do głębokiej miski lub garnka, dodaj do smaku przyprawę do gołąbków i dobrze wymieszaj.

6. Z kapusty wdrąż głąb. Włóż całą główkę kapusty go wrzącej wody. Woda powinna przykryć kapustę. Gotuj kapustę na wolnym ogniu. Ściągaj widelcem miękkie liście z wierzchu. Od czasu do czasu obracaj kapustę. Proces ten należy powtarzać aż wszystkie liście z kapusty zostaną ściągnięte.

7. Odetnij z każdego liścia twarde zgrubienia znajdujące się na jego zewnętrznej stronie. Na każdy liść nakładaj porcję nadzienia i zwijaj ciasno, wystającą po bokach kapustę wciśnij do środka.

8. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wyłóż spód naczynia sparzonymi liśćmi kapusty. Układaj gotowe gołąbki na liściach. Naczynie wypełnione gołąbkami przykryj z wierzchu sparzonymi liśćmi kapusty. Dolej do środka naczynia około pół szklanki wody.

9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Włóż do środka naczynie z gołąbkami. Piecz gołąbki przez około 1,5 godziny.


 Bigos

Składniki:

- 1,5 kg kiszonej kapusty,

 - 700 g mięsa wieprzowego (szynka lub karkówka),

 - 5 cebul pokrojonych w kostkę,

 - 1 słoik powidła śliwkowego,

 - 100 g koncentratu pomidorowego,

 - 1 opakowanie przyprawy do bigosu,

 - 1 liść laurowy,

 - 1 opakowanie grzybów suszonych (20 g),

- przyprawa w płynie Maggi, ewentualnie pieprz do smaku,

 - 170 g masła,

 - 3 łyżki maki pszennej,

Przygotowanie składników do bigosu:

- na patelni smażymy na maśle pokrojoną cebulę do uzyskania złotego koloru,

- na drugiej patelni podsmażamy mięso wieprzowe pokrojone w kostkę, do miękkości,

- grzyby zalewamy wodą i odkładamy do zmięknięcia;

Przyrządzenie bigosu:

Kapustę kiszoną wstępnie odcedzamy z zalewy (wyciskając ręcznie), dodajemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, aż zacznie bulgotać. Następnie odcedzamy, wlewamy nową wodę i ponownie zagotowujemy. Proces należy powtórzyć aż do uzyskania pożądanej kwasowości kapusty (zwykle dwa cykle gotowanie – odcedzanie wystarczą). Dobrze jest pozostawić w naczyniu trochę kwasu z odcedzania wstępnego kapusty, gdyby po wygotowaniu była zbyt mdła. Gdy uzyskamy satysfakcjonujący nas poziom kwasowości, dodajemy do kapusty liść laurowy i zagotowujemy. Następnie dodajemy uprzednio namoczone, pokrojone w kostkę grzyby, przysmażona cebulę i mięso wieprzowe. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie dodajemy przyprawę do bigosu, powidło śliwkowe i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut. Dodajemy do smaku przyprawę Maggi i ewentualnie pieprz.

W osobnym naczyniu roztapiamy 100 g masła i dodajemy do niego mąkę. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do bigosu, który należy odstawić z gazu, aby się nie gotował. Mieszamy całość, gotowy bigos podajemy na talerzach z chlebem lub ziemniakami.


Schab pieczony z morelami suszonymi

Składniki:

- 1 kg schabu,

- opakowanie moreli suszonych bez pestek (100g). 

Składniki na marynatę do schabu:

- łyżka przyprawy do mięs (np. Podlaska do mięs pieczonych i sosów),

- 2 liście laurowe,

- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane),

- oliwa (około 200 ml).

Sposób wykonania:

Składniki na marynatę dobrze ze sobą wymieszaj w głębokiej misce. Do marynaty przełóż mięso i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyciągnij mięso z lodówki, przygotuj ostry nóż o długim ostrzu. Ostrze noża wsuń do środka schabu i natnij kieszonkę na całej długości mięsa. Do naciętej kieszonki włóż suszone morele. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej do środka naczynia marynatę z mięsa. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 °C przez około 1,5 godziny. Jeśli mięso nie będzie wystarczająco miękkie po tym czasie przedłuż czas pieczenia o kolejne 20-30 minut.

Czas wykonania: 5 godzin.


Zrazy wieprzowe

Składniki:

- 1 kg schabu,

- 1 marchewka pokrojona w słupki,

- 1 laska kiełbasy swojskiej pokrojona w krążki,

- opakowanie moreli suszonych bez pestek (100g),

- cebula pokrojona w piórka,

- przyprawa do mięsa wieprzowego,

- liście laurowe,

- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone.

Wykonanie:

Schab pokrój w plastry (tak jak na schabowe) i rozbij tłuczkiem. Każdy filet posyp przyprawą do mięsa wieprzowego, następnie na środku każdego fileta połóż przygotowane składniki: 1-2 słupki marchewki, krążek kiełbasy, pokrojoną cebulę i 1 suszoną morelę. Każdy filet zwiń ciasno, wystające boki mięsa wciśnij kciukiem do środka. Zrazy układaj w naczyniu żaroodpornym. Przed wstawieniem naczynia do piekarnika polej zrazy z wierzchu niewielką ilością olej, dodaj 2-3 liście laurowe oraz pokrojony czosnek. Piecz w piekarniku przez około 1,5 godziny w temperaturze 200 °C.

Czas przygotowania: 2 godziny.


Komentarze

Popularne posty