WYPIEKI

 Placek z jabłkami na kruchym cieście

 Składniki na kruche ciasto:

- 2,5 szklanki mąki pszennej,  

- 250 g masła,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 2 łyżki drobnego cukru do pieczenia,

- 5 żółtek.

Składniki na masę z piany z białek:

- 5 białek,

- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,

- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,

- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego,

- cukier z dodatkiem wanilii (Delecta 12 g) - około pół torebki.

Dodatkowo:

- 4 duże jabłka stare na tarce,

- cynamon z cukrem (Prymat -15 g) około 1/3 torebki.

Wykonanie:

1. Wyrób ciasto. Na stolnicę wysyp mąkę, proszek do pieczenia i dodaj masło, zagnieć składniki. Następnie dodaj żółtka i cukier, znów zagnieć masę. Ciasto ugniataj do momentu aż powstanie jednolita masa (składniki nie będą od siebie odchodzić). Ciasto podziel na dwie części - jedną stanowiącą około 2/3 masy i drugą stanowiącą około 1/3 masy. Obie części owiń w przeźroczystą folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na około 2 godziny.

2. Wyściel foremkę do pieczenia (wymiary 36cmx25cmx6cm) papierem do pieczenia. Na spód foremki zetrzy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, delikatnie przyklep ciasto palcami. Włóż foremkę ze startym ciastem do lodówki.

3. Wykonaj masę z piany. Ubij białka, do piany białkowej dodaj cukier oraz cukier z dodatkiem wanilii. Zmniejsz obroty miksera, delikatnie wsyp budyń, a na koniec wlej olej cienką strużką. Masę przelej na blaszkę, na wierzch startego ciasta.

4. Obierz jabłka, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, dodaj cukier z cynamonem. Wymieszaj składniki. Starte jabłka dodaj do masy z białek. Jabłka należy lekko wepchnąć w pianę. 

5. Na wierzch masy z jabłek i piany z jajek należy zetrzeć pozostałą część ciasta.

6. Piecz placek przez około 45 minut w temperaturze 190 °C.



Babeczki z jabłkami

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej,

- 2/3 szklanki cukru trzcinowego,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 

- 1 szklanka mleka,

- 100 g masła,

- 1 jajko,

- 2 jabłka średniej wielości,

- płaska łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu.

Wykonanie:

1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.

2. Połącz w misce suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę).

3. Wystudzone masło połącz z mokrymi składnikami (roztrzepanym jajkiem i mlekiem).

4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.

5. Do suchych składników dodaj mokre, zmieszaj je na zwartą masę, na końcu dodaj jabłka i jeszcze raz zamieszaj składniki.

6. Masę przekładaj do silikonowych foremek (2/3 wysokości).

7. Babeczki piecz około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Czas przygotowania: 45 minut.


Chleb

 Składniki:

- 2 szklanki mleka,

- 2 szklanki wody,

- 1 łyżka cukru,

- 50 g drożdży,

- 1 kg mąki pszennej typu 550,

- pół szklanki otrąb pszennych,

- 2 łyżki siemienia lnianego,

- 2 łyżki nasion słonecznika,

- łyżka soli.

Wykonanie:

Mleko, wodę i cukier podgrzej. Do lekko ciepłej (nie gorącej) wody z mlekiem i cukrem dodaj pokruszone drożdże. Wsyp do miski suche składniki, rozmieszaj je, następnie dodaj mokre składniki, wymieszaj całość na zwartą masę. Dwie kreskówki o standardowych wymiarach (30 x 11 x 7,5 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do nich masę chlebową. Możesz posypać ją po wierzchu nasionami czarnuszki. Włóż formy z masą chlebową do zimnego piekarnika, piecz przez godzinę w temperaturze 180 . Na około 20 minut przed ukończeniem pieczenia posmaruj chleb olejem używając pędzelka.

Czas przygotowania: 1,5 godziny.

 

Komentarze

Popularne posty