WYPIEKI
Placek z jabłkami na kruchym cieście
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki drobnego cukru do pieczenia,
- 5 żółtek.
Składniki na masę z piany z białek:
- 5 białek,
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
- cukier z dodatkiem wanilii (Delecta 12 g) - około pół torebki.
Dodatkowo:
- 4 duże jabłka stare na tarce,
- cynamon z cukrem (Prymat -15 g) około 1/3 torebki.
Wykonanie:
1. Wyrób ciasto. Na stolnicę wysyp mąkę, proszek do pieczenia i dodaj masło, zagnieć składniki. Następnie dodaj żółtka i cukier, znów zagnieć masę. Ciasto ugniataj do momentu aż powstanie jednolita masa (składniki nie będą od siebie odchodzić). Ciasto podziel na dwie części - jedną stanowiącą około 2/3 masy i drugą stanowiącą około 1/3 masy. Obie części owiń w przeźroczystą folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na około 2 godziny.
2. Wyściel foremkę do pieczenia (wymiary 36cmx25cmx6cm) papierem do pieczenia. Na spód foremki zetrzy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, delikatnie przyklep ciasto palcami. Włóż foremkę ze startym ciastem do lodówki.
3. Wykonaj masę z piany. Ubij białka, do piany białkowej dodaj cukier oraz cukier z dodatkiem wanilii. Zmniejsz obroty miksera, delikatnie wsyp budyń, a na koniec wlej olej cienką strużką. Masę przelej na blaszkę, na wierzch startego ciasta.
4. Obierz jabłka, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, dodaj cukier z cynamonem. Wymieszaj składniki. Starte jabłka dodaj do masy z białek. Jabłka należy lekko wepchnąć w pianę.
5. Na wierzch masy z jabłek i piany z jajek należy zetrzeć pozostałą część ciasta.
6. Piecz placek przez około 45 minut w temperaturze 190 °C.
Babeczki z jabłkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 2 jabłka średniej wielości,
- płaska łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu.
Wykonanie:
1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
2. Połącz w misce suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę).
3. Wystudzone masło połącz z mokrymi składnikami (roztrzepanym jajkiem i mlekiem).
4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
5. Do suchych składników dodaj mokre, zmieszaj je na zwartą masę, na końcu dodaj jabłka i jeszcze raz zamieszaj składniki.
6. Masę przekładaj do silikonowych foremek (2/3 wysokości).
7. Babeczki piecz około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Czas przygotowania: 45 minut.
Chleb
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżka cukru,
- 50 g drożdży,
- 1 kg mąki pszennej typu 550,
- pół szklanki otrąb pszennych,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- łyżka soli.
Wykonanie:
Komentarze
Prześlij komentarz