Bitki wołowe

Bitki wołowe

Składniki:

- 1 kg młodej wołowiny,

- 2 ząbki czosnku,

- 2 liście laurowe,

- 3 ziarna ziela angielskiego,  

- przyprawa do mięsa wołowego,

- 3 łyżki mąki,

- 3 łyżki masła,

- pół cebuli,

- olej,

- 1 kostka bulionu wołowego Vegeta Natur,

- 3 szklanki letniej wody,

- natka pietruszki.

Wykonanie:

1. Mięso pokrój na paski o grubości około 2 cm. Roztłucz tłuczkiem i przełóż do miski. Dodaj przyprawę do mięsa wołowego, sprasowane ząbki czosnku, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Delikatnie zmieszaj mięso ze składnikami i odstaw do lodówki na 4-5 godziny. Mięso nabierze aromatu i skruszeje.

2. Przygotuj bazę na sos do bitek. Do garnka z nieprzywierającą powłoką dodaj masło, roztop je na wolnym ogniu, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż cebulę na maśle, jednak uważaj, aby się nie przypaliła. Do zarumienionej cebuli dodaj mąkę i wymieszaj składniki. Następnie dolej do garnka z sosem 3 szklanki letniej wody, dodaj kostkę bulionu wołowego Vegeta Natur i roztrzep składniki rózgą do ubijania. Gotuj sos na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt gęsty dolewaj do niego niewielką ilość letniej wody.

3. Po przygotowaniu bazy do sosu, na patelni rozgrzej olej i przełóż przygotowane mięso wołowe. Na mocnym ogniu podmaż mięso z obu stron przez około 3 minuty i przełóż je do garnka z sosem. Duś mięso na wolnym ogniu pod przykryciem aż do miękkości. Jeśli w czasie duszenia sos stanie się zbyt gęsty, dolewaj do niego niewielką ilość wody. Do gotowej potrawy dodaj natkę pietruszki.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny.


Komentarze

Popularne posty