RYBY

Kulki rybne w galarecie

Składniki:


- 1 kg płatów z dorsza (rozmrożone lub świeże),

- 1 cebula,

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

- 1 jajko,

- przyprawa do ryb,

- natka pietruszki,

- 1 opakowanie żelatyny (na 2,5 litra płynu),

- groszek zielony z puszki, kukurydza z puszki (do dekoracji),

-  1,5 litra bulionu warzywnego. 

Składniki na bulion:

- 2 średniej wielkości marchewki,

- pól selera,

- pól pora,

- 1 kostka bulionu warzywnego Podravka,

- pół główki cebuli,

- 3 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

Przygotuj bulion warzywny ze składników podanych powyżej, do gorącego bulionu dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. Odstaw bulion do wystygnięcia.  Zmiel rybę i cebulę, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko, natkę pietruszki i przyprawę do ryb, dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Z przygotowanego farszu formuj małe kulki. W szerokim naczyniu zagotuj wodę i włóż do niej kulki rybne. Gotuj kulki na wolnym ogniu do ich wypłynięcia przez około 5 minut. Ugotowane wyłóż na półmiski ozdobione zielonym groszkiem, kukurydzą oraz pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewką. Przygotowaną potrawę zalej przestudzonym bulionem z żelatyną, odstaw na kilka godzin do lodówki aż bulion stężeje.

Czas przygotowania: 1,5 godziny. 


Morszczuk atlantycki w sosie beszamelowym

Składniki:

- 400 g świeżego lub rozmrożonego morszczuka atlantyckiego,

- 150 gramów boczku,

- 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach,

- pół pora drobno pokrojonego,

- przyprawa do ryb.

Składniki na sos beszamelowy:

- 3 szklanki mleka,

- liść laurowy,

- 50 g masła,

- 50 g mąki. 

Sposób przygotowania:

Rybę oprósz przyprawą. Zagotuj mleko z liściem laurowym i przestudź je do temperatury pokojowej. Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki, następnie wlej cienkim strumieniem przestudzone mleko i mieszaj energicznie wszystkie składniki trzepaczką do ubijania. Podgrzewaj sos na wolnym ogniu aż osiągnie konsystencję budyniu, wówczas dodaj do niego drobno pokrojonego pora i rybę. Duś wszystkie składniki przez około 3-4 minuty aż por i ryba zmiękną. Na koniec dodaj pokrojone ćwiartki ziemniaków. Danie posyp z wierzchy zasmażanym boczkiem.

Czas przygotowania: 40 minut.

Komentarze

Popularne posty