RYBY
Kulki rybne w galarecie
Składniki:
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- przyprawa do ryb,
- natka pietruszki,
- 1 opakowanie żelatyny (na 2,5 litra płynu),
- groszek zielony z puszki, kukurydza z puszki (do dekoracji),
- 1,5 litra bulionu warzywnego.
Składniki na bulion:- 2 średniej wielkości marchewki,
- pól selera,
- pól pora,
- 1 kostka bulionu warzywnego Podravka,
- pół główki cebuli,
- 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Przygotuj bulion warzywny ze składników podanych powyżej, do gorącego bulionu dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. Odstaw bulion do wystygnięcia. Zmiel rybę i cebulę, dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko, natkę pietruszki i przyprawę do ryb, dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Z przygotowanego farszu formuj małe kulki. W szerokim naczyniu zagotuj wodę i włóż do niej kulki rybne. Gotuj kulki na wolnym ogniu do ich wypłynięcia przez około 5 minut. Ugotowane wyłóż na półmiski ozdobione zielonym groszkiem, kukurydzą oraz pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewką. Przygotowaną potrawę zalej przestudzonym bulionem z żelatyną, odstaw na kilka godzin do lodówki aż bulion stężeje.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Morszczuk atlantycki w sosie beszamelowym
Składniki:
- 400 g świeżego lub rozmrożonego morszczuka atlantyckiego,
- 150 gramów boczku,
- 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
- pół pora drobno pokrojonego,
- przyprawa do ryb.
Składniki na sos beszamelowy:
- 3 szklanki mleka,
- liść laurowy,
- 50 g masła,
- 50 g mąki.
Sposób przygotowania:
Rybę oprósz przyprawą. Zagotuj mleko z liściem laurowym i przestudź je do temperatury pokojowej. Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki, następnie wlej cienkim strumieniem przestudzone mleko i mieszaj energicznie wszystkie składniki trzepaczką do ubijania. Podgrzewaj sos na wolnym ogniu aż osiągnie konsystencję budyniu, wówczas dodaj do niego drobno pokrojonego pora i rybę. Duś wszystkie składniki przez około 3-4 minuty aż por i ryba zmiękną. Na koniec dodaj pokrojone ćwiartki ziemniaków. Danie posyp z wierzchy zasmażanym boczkiem.
Czas przygotowania: 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz