MAKARONY

 Makaron tagliatelle ze szpinakiem


Składniki:

- 3/4 opakowania makaronu tagliatelle (używam AGNESI),

- około 200 g świeżego szpianku lub pół opakowania mrożonego,

- łyżka tłustej śmietany (18%), łyżka gęstego jogurtu naruralnego,

- 2 ząbki czosnku,

- oliwa z oliwek,

- 100 g twardego sera żóltego startego na tarce,

- przyprawa do szpinaku.

Wykonanie:

1. Na patelni należy rozgrzać oliwę z oliwek i dodać pokrojony drobno szpinak. 

2. Szpinak należy zblanszować do zarumienienia. Pod koniec blanszowania należy dodać do szpinaku po łyżce śmietany oraz gęstego jogurtu (osoby na diecie mogą użyć wyłacznie jogurtu naturalnego). Całość należy zamieszać i poczekać na redukcję jogurtu i śmietany. Następnie należy dodać sprasowany czosnek oraz przyprawę do szpinaku.

3. Do zblanszowanego szpinaku należy dodać makaron. Całość potrawy należy dobrze wymieszać, aby szpinak wnikął w makaron. Potrawę należy mieszać do momentu aż makaron będzie ciepły.

4. Na koniec wykładamy makaron na talerz i posypujemy startym żółtym serem.

Dobra rada: Osoby lubiące wkładkę mięsną mogą dodać do potrawy skwarki z boczku.

Smacznego!










Komentarze

Popularne posty