PRZETWORY
Składniki:
- 2 kilo białych dojrzałych śliwek oddzielonych od pestek,
- pektyna do wyrobu dżemów niskocukrowych (30g),
- 1 kg cukru.
Wykonanie:
Śliwki oddzielone od pestek należy przełożyć do garnka, a następnie należy postępować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu pektyny. Wykorzystuję pektynę, a nie inne specyfiki do żelowania owoców, ponieważ nie zawiera ona żadnych sztucznych konserwantów, a jedynie naturalne składniki. Zgodnie z instrukcją owoce należy zalać niewielką ilością wody (około pół szklanki) po to, aby nie przywarły do dna naczynia. Owoce należy zagotować, jednak należy pamiętać o ich systematycznym mieszaniu. Zawartość opakowania pektyny należy zmieszać z jedną szklanką przygotowanego cukru. Następnie należy wsypać ją wraz z cukrem do gotujących się śliwek. Jeśli kawałki śliwek są zbyt duże można je zblendować jednak przed wsypaniem do nich cukru z pektyną. Całość należy gotować kilka minut, a następnie wsypać powoli pozostałą ilość cukru, gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Jeśli na wierzchu pojawi się biała piana, należy ją zebrać.
Gorący dżem należy przełożyć do szklanych słoików typu Twist-Off i zapasteryzować. Instrukcję pasteryzacji znajdziesz w przepisie powyżej.
- kilka ogórków gruntowych średniej wielkości,
Papryka marynowana
Składniki na marynatę:
- 1 litr wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 kopiata łyżka soli niejodowanej (do przetworów),
- 3 łyżki cukru,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 łyżki miodu.
Reszta składników:
- 1 kg dojrzałej papryki,
- po 3 ziarna gorczycy i kolendry do każdego słoiczka,
- 1 liść laurowy do każdego słoiczka.
Wykonanie:
Składniki na marynatę wlej do garnka i zagotuj. Wyciągnij liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Paprykę umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w paski. Włóż pokrojoną paprykę do słoików typu Twist-Off. Do każdego słoika dodaj po 3 ziarna gorczycy i kolendry oraz 1 liść laurowy. Zalej paprykę ciepłą (ale nie gorącą) zalewą, zamknij słoiki i zapasteryzuj.
Metoda pasteryzacji
Sok z aronii
Składniki:- 8 szklanek aronii,
- 250 liści z wiśni,
- 2,5 kg cukru,
- 2,5 łyżki kwasu cytrynowego,
- 3 litry wody.
Przygotowanie:
Do wysokiego garnka wlej wodę i dodaj do niej opłukane liście z wiśni. Wodę doprowadź do wrzenia i gotuj w niej liście przez około 5-7 minut. Następnie dodaj do garnka aronię i gotuj składniki przez kolejne 20 minut. Po tym czasie odcedź powstały sok. Dodaj do niego cukier oraz kwas cytrynowy. Zagotuj sok i przelej gorący do wyparzonych weków typu twist-off i zapasteruzuj go. Z przepisu wychodzi około 14 słoiczków.
Metoda pasteryzacji
Słoiki włóż do piekarnika. Należy uważać, aby boki słoików nie stykały się ze sobą (mogą wówczas popękać). W piekarniku, z którego korzystam ustawiam program do pasteryzacji (na mokro). Na blachę do pieczenia wlewam około 1/2 litra wody, aby w piekarniku wytworzyło się wystarczająco dużo wilgoci, do wody wstawiam słoiki. W moim piekarniku pasteryzacja trwa 45 min. w temperaturze 170 °C. W zależności od piekarnika czas i temperatura pasteryzacji mogą być różne. Najlepiej sprawdzić tą informację w książeczce dotyczącej eksploatacji urządzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz