SAŁATKI

Letnia sałatka z sałatą zieloną i piersią z kurczaka

Składniki:

- główka sałaty,

- 0,5 kg piersi z kurczaka,

- 2 pomidory średniej wielokości,

- ser feta,

- grzanki typu Crostini,

na sos:

- oliwa z oliwek, 2 ząbki sprasowanego czosnku, przyprawa do sałatek

Wykonanie:

1. Sałatę umyć i pokroić.

2. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni (można dodać niewielką ilość przyprawy typu Gyros).

3. Pomidora pokroić w małą kostkę.

4. Wszystkie składniki przełożyć do dużej  miski. Na wierz położyć pokrojony w kostkę ser feta. 

5. Przygotować sos  z oliwy, czosnku oraz przyprawy.

6. Sałatę zalać sosem, wymieszać, na końcu posypać grzankami Crostini.

Czas przygotowania: 40 minut.



Sałatka z kapusty kiszonej z marchewką

Składniki:
- 10/15 dkg kapusty kiszonej (np. Sandomierka),
- 1 średniej wielkości marchewka,
- oliwa z oliwek,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- opcjonalnie: ziarna kminku lub garstka sparzonych gorącą wodą rodzynek.

Wykonanie:
1. Kapustę przełóż do salaterki, obierz marchewkę, zetrzyj na tarce (drobne oczka) i dodaj ją do kapusty. Wymieszaj składniki.
2. Dodaj oliwę z oliwek według własnego uznania oraz płaską łyżeczkę cukru. Wymieszaj składniki.

Dobra rada: opcjonalnie można dodać do sałatki kilka ziaren kminku lub garść sparzonych gorącą wodą rodzynek. 

Czas przygotowania: 10 minut.

Sałatka z makaronem

Składniki:

- 250 g makaronu w kształcie ryżu,

- pół papryki,

- 1 pomidor,         

- 1 ogórek,

- pół puszki kukurydzy,

- 150 g szynki,

- natka pietruszki i koperku.

Składniki na sos:

- mały kubek jogurtu naturalnego (150 g), - 3 łyżki majonezu, - pół łyżki musztardy, - łyżeczka przyprawy do sałatek, - natka pietruszki i koperku;

Wykonanie:

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzony przełóż do salaterki. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa (pomidor, ogórek i paprykę) oraz szynkę. Kukurydzę odsącz z wody i również dodaj do sałatki.  Przygotuj sos z wymienionych wyżej składników i wlej go do sałatki. Całość dobrze wymieszaj.

Czas przygotowania: 30 minut.


Sałatka z kapusty pekińskiej

Składniki:

- 250 g kapusty pekińskiej,       

- 2 pomidory,

- 2 łyżki kukurydzy z puszki,

- 15 g sera feta,

- szczypiorek.

Składniki na sos:

- 2 łyżki jogurtu naturalnego Bakoma, - łyżka majonezu, - łyżeczka musztardy, - ząbek sprasowanego czosnku, - pół łyżeczki przyprawy do sałatek.

Przygotowanie

1. Kapustę pokrój na drobne kawałki. Przełóż do salaterki. Dodaj drobno pokrojone pomidory oraz ser feta. Kukurydzę odsącz z nadmiaru wody i dodaj do sałatki.

2. Przygotuj sos. Wlej go do sałatki i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

3. Wierzch sałatki posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Czas przygotowania: 20 minut.


Sałatka z kabanosami

Składniki:

- 150 g kabanosów,

- 2 słoiczki selera z ananasem (Rolnik),

- 3 jajka ugotowane na twardo,

- puszka kukurydzy (420g), 

- 150 g sera żółtego, 

Składniki na sos do sałatki:

- ¾ kubka jogurtu naturalnego Bakoma 0% (ok. 120g),

- 3 łyżki majonezu,

- łyżeczka musztardy,

- natka pietruszki,

- łyżeczka przyprawy do sałatek,

- sól,

- szczypta mielonego pieprzu.

Wykonanie:

Kukurydzę odsącz z nadmiaru wody i przełóż do miski, dodaj pokrojone w krążki kabanosy. Odsącz selera z nadmiaru wody, pokrój i dodaj do składników sałatki. Zetrzyj ser żółty na tarce o średnich oczkach, jajka pokrój w drobną kostkę i dodaj do składników sałatki. W osobnej misce dokładnie zmieszaj składniki na sos. Przelej sos do miski z sałatką i dokładnie zmieszaj wszystkie jej składniki.

Czas przygotowania: 30 minut.


Sałatka z czerwonej kapusty

Składniki:

- 400 g kapusty czerwonej,

- pół łyżki octu winnego balsamicznego,

- pół łyżki octu jabłkowego,

- garść rodzynek,

- 1 jabłko,

- 40 ml oliwy z oliwek,

- pół łyżki przyprawy do sałatek.

Wykonanie:

Kapustę poszatkuj na tarce o drobnych oczkach i przełóż do salaterki. Dodaj ocet winny i jabłkowy, dobrze wymieszaj składniki. Odstaw kapustę na około 30 minut. Ocet wniknie w kapustę, nada jej kruchości oraz winnego smaku. Po tym czasie obierz jabłko, pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Rodzynki sparz gorącą wodą, poczekaj aż obciekną i dodaj do reszty składników. Oliwę zmieszaj z przyprawą do sałatek i zalej nią sałatkę. Na koniec zmieszaj wszystkie składniki.

Czas przygotowania: 1 godzina.


 Sałatka z białej kapusty

Składniki:

- 300 g białej kapusty,

- marchewka,

- garść rodzynek,

- 2 łyżki jogurtu naturalnego,

- 1 łyżka majonezu,

- 1 ząbek czosnku,

- przyprawa do sałatek.

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Składniki przełóż do salaterki. Sparz rodzynki gorącą wodą i dodaj do składników sałatki. Przygotuj sos – wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym, dodaj sprasowany czosnek oraz przyprawę do sałatek. Zalej sosem sałatkę i dobrze wymieszaj składniki.

Czas przgotowania: 20 minut.


Sałatka z marchewką i ananasem

Składniki na sałatkę:

- 2 średniej wielkości marchewki obrane starte na tarce o drobnych oczkach,

- łyżka odsączonych z syropu ananasów pokrojonych w kostkę.


Składniki na sos:

- 15 ml oliwy z oliwek,

- płaska łyżeczka chrzanu tartego Polonaise,

- płaska łyżeczka płynnego miodu,

- płaska łyżeczka soku z cytryny,

- przyprawa do sałatek.


Sposób przygotowania:

Marchewkę i ananasa przełóż do salaterki. Przygotuj sos ze składników powyżej i zalej nim sałatkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Czas przgotowania: 20 minut.


 Sałatka jarzynowa

Składniki:

- 2 duże marchewki,

- 1 seler (średniej wielkości),

- 0,5 kg kartofli,

- 4 ugotowane jajka,

- 1 jabłko,

- 3 ogórki kiszone,

- puszka kukurydzy.


Składniki na sos:

- mały pojemnik jogurtu naturalnego średniej gęstości,

- 3 łyżki majonezu,

- 2 łyżeczki musztardy,

- przyprawa do sałatek,

- pęczek natki pietruszki,

- pęczek szczypiorku.


Wykonanie:

Warzywa obierz, ugotuj i pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Ogórki odsącz z nadmiaru płynu, pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z nadmiaru płynu.  Obierz jabłko, pokrój, dodaj do składników sałatki. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki na sos, dodaj do sosu drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz szczypiorku. Zalej sałatkę sosem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

Czas wykonania: 1,5 godziny.


Sałatka obiadowa

Składniki:

- pół opakowania mix sałat (ok. 100 g),

- 2 łyżki kukurydzy,

- 50 g sera mozzarella,

- 6 pomidorów koktajlowych.

Składniki na sos:

- 6 łyżek oliwy z oliwek,

-  łyżeczka miodu,

-  łyżeczka musztardy,

-  łyżeczka octu jabłkowego,

- przyprawa do sałatek.

Wykonanie:

Mix sałat przełóż do salaterki, dodaj kukurydzę oraz pokrojone w kostkę pomidory oraz ser. Przygotuj sos i zalej nim sałatkę. Wstaw na około 30 minut do lodówki.

Czas przygotowania: 15 minut.


Surówka z warzyw

Składniki:

- 1 duża marchewka,

- pół selera,

- 1 jabłko,

- pół pora,

- 3 łyżki jogurtu naturalnego,

- 2 łyżki majonezu,

- przyprawa do sałatek.

Sposób przyrządzenia:

Warzywa obierz i poszatkuj na tarce o średnich oczkach. Warzywa przełóż do salaterki. Przygotuj sos z majonezu, jogurtu naturalnego i przypraw, zalej przygotowanym sosem surówkę i dobrze wymieszaj składniki.

Czas przygotowania: 20 minut


Sałatka obiadowa (sałata lodowa) 

Składniki:

- 200 g umytej i pokrojonej sałaty lodowej,

- 1 ugotowane jajko,

- 5 łyżek zimnej przegotowanej wody,

- łyżeczka cukru,

- łyżeczka octu jabłkowego,            

- 3 łyżki jogurtu naturalnego,

- 2 łyżki majonezu,

- wegeta.

Sposób przygotowania:

Białko ugotowanego jajka oddziel od żółtka. Połóż żółtko na dnie salaterki, dodaj wodę, cukier i ocet jabłkowy. Rozpuść żółtko w płynnych składnikach, dodaj sałatę lodową i wymieszaj składniki. Wierzch sałaty polej jogurtem i majonezem, udekoruj drobno pokrojonym białkiem z jajka, posyp wegetą.

Czas przygotowania: 15 minut.




Komentarze

Popularne posty