SAŁATKI
Letnia sałatka z sałatą zieloną i piersią z kurczaka
Składniki:
- główka sałaty,
- 0,5 kg piersi z kurczaka,
- 2 pomidory średniej wielokości,
- ser feta,
- grzanki typu Crostini,
na sos:
- oliwa z oliwek, 2 ząbki sprasowanego czosnku, przyprawa do sałatek
Wykonanie:
1. Sałatę umyć i pokroić.
2. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni (można dodać niewielką ilość przyprawy typu Gyros).
3. Pomidora pokroić w małą kostkę.
4. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Na wierz położyć pokrojony w kostkę ser feta.
5. Przygotować sos z oliwy, czosnku oraz przyprawy.
6. Sałatę zalać sosem, wymieszać, na końcu posypać grzankami Crostini.
Czas przygotowania: 40 minut.Sałatka z makaronem
Składniki:- 250 g makaronu w kształcie ryżu,
- pół papryki,
- 1 pomidor,
- 1 ogórek,
- pół puszki kukurydzy,
- 150 g szynki,
- natka pietruszki i koperku.
Składniki na sos:
- mały kubek jogurtu naturalnego (150 g), - 3 łyżki majonezu, - pół łyżki musztardy, - łyżeczka przyprawy do sałatek, - natka pietruszki i koperku;
Wykonanie:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzony przełóż do salaterki. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa (pomidor, ogórek i paprykę) oraz szynkę. Kukurydzę odsącz z wody i również dodaj do sałatki. Przygotuj sos z wymienionych wyżej składników i wlej go do sałatki. Całość dobrze wymieszaj.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
- 250 g kapusty pekińskiej,
- 2 pomidory,
- 2 łyżki kukurydzy z puszki,
- 15 g sera feta,
- szczypiorek.
Składniki na sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego Bakoma, - łyżka majonezu, - łyżeczka musztardy, - ząbek sprasowanego czosnku, - pół łyżeczki przyprawy do sałatek.
Przygotowanie
1. Kapustę pokrój na drobne kawałki. Przełóż do salaterki. Dodaj drobno pokrojone pomidory oraz ser feta. Kukurydzę odsącz z nadmiaru wody i dodaj do sałatki.
2. Przygotuj sos. Wlej go do sałatki i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
3. Wierzch sałatki posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Czas przygotowania: 20 minut.
Sałatka z kabanosami
Składniki:- 150 g kabanosów,
- 2 słoiczki selera z ananasem (Rolnik),
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- puszka kukurydzy (420g),
- 150 g sera żółtego,
Składniki na sos do sałatki:
- ¾ kubka jogurtu naturalnego Bakoma 0% (ok. 120g),
- 3 łyżki majonezu,
- łyżeczka musztardy,
- natka pietruszki,
- łyżeczka przyprawy do sałatek,
- sól,
- szczypta mielonego pieprzu.
Wykonanie:
Kukurydzę odsącz z nadmiaru wody i przełóż do miski, dodaj pokrojone w krążki kabanosy. Odsącz selera z nadmiaru wody, pokrój i dodaj do składników sałatki. Zetrzyj ser żółty na tarce o średnich oczkach, jajka pokrój w drobną kostkę i dodaj do składników sałatki. W osobnej misce dokładnie zmieszaj składniki na sos. Przelej sos do miski z sałatką i dokładnie zmieszaj wszystkie jej składniki.
Czas przygotowania: 30 minut.
Sałatka z czerwonej kapusty
Składniki:
- 400 g kapusty czerwonej,
- pół łyżki octu jabłkowego,
- garść rodzynek,
- 1 jabłko,
- 40 ml oliwy z oliwek,
- pół łyżki przyprawy do sałatek.
Wykonanie:
Kapustę poszatkuj na tarce o drobnych oczkach i przełóż do salaterki. Dodaj ocet winny i jabłkowy, dobrze wymieszaj składniki. Odstaw kapustę na około 30 minut. Ocet wniknie w kapustę, nada jej kruchości oraz winnego smaku. Po tym czasie obierz jabłko, pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Rodzynki sparz gorącą wodą, poczekaj aż obciekną i dodaj do reszty składników. Oliwę zmieszaj z przyprawą do sałatek i zalej nią sałatkę. Na koniec zmieszaj wszystkie składniki.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Sałatka z białej kapusty
Składniki:
- 300 g białej kapusty,
- marchewka,
- garść rodzynek,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawa do sałatek.
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Składniki przełóż do salaterki. Sparz rodzynki gorącą wodą i dodaj do składników sałatki. Przygotuj sos – wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym, dodaj sprasowany czosnek oraz przyprawę do sałatek. Zalej sosem sałatkę i dobrze wymieszaj składniki.
Czas przgotowania: 20 minut.
Sałatka z marchewką i ananasem
Składniki na sałatkę:
- 2 średniej wielkości marchewki obrane starte na tarce o drobnych oczkach,
- łyżka odsączonych z syropu ananasów pokrojonych w kostkę.
Składniki na sos:
- 15 ml oliwy z oliwek,
- płaska łyżeczka chrzanu tartego Polonaise,
- płaska łyżeczka płynnego miodu,
- płaska łyżeczka soku z cytryny,
- przyprawa do sałatek.
Sposób przygotowania:
Marchewkę i ananasa przełóż do salaterki. Przygotuj sos ze składników powyżej i zalej nim sałatkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Czas przgotowania: 20 minut.
Sałatka jarzynowa
Składniki:
- 2 duże marchewki,
- 1 seler (średniej wielkości),
- 0,5 kg kartofli,
- 4 ugotowane jajka,
- 1 jabłko,
- 3 ogórki kiszone,
- puszka kukurydzy.
Składniki na sos:
- mały pojemnik jogurtu naturalnego średniej gęstości,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- przyprawa do sałatek,
- pęczek natki pietruszki,
- pęczek szczypiorku.
Wykonanie:
Warzywa obierz, ugotuj i pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Ogórki odsącz z nadmiaru płynu, pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z nadmiaru płynu. Obierz jabłko, pokrój, dodaj do składników sałatki. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki na sos, dodaj do sosu drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz szczypiorku. Zalej sałatkę sosem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Czas wykonania: 1,5 godziny.
Sałatka obiadowa
Składniki:
- 2 łyżki kukurydzy,
- 50 g sera mozzarella,
- 6 pomidorów koktajlowych.
Składniki na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- przyprawa do sałatek.
Wykonanie:
Mix sałat przełóż do salaterki, dodaj kukurydzę oraz pokrojone w kostkę pomidory oraz ser. Przygotuj sos i zalej nim sałatkę. Wstaw na około 30 minut do lodówki.
Czas przygotowania: 15 minut.
Surówka z warzyw
Składniki:- 1 duża marchewka,
- pół selera,
- 1 jabłko,
- pół pora,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- przyprawa do sałatek.
Sposób przyrządzenia:
Warzywa obierz i poszatkuj na tarce o średnich oczkach. Warzywa przełóż do salaterki. Przygotuj sos z majonezu, jogurtu naturalnego i przypraw, zalej przygotowanym sosem surówkę i dobrze wymieszaj składniki.
Czas przygotowania: 20 minut
Sałatka obiadowa (sałata lodowa)
Składniki:
- 200 g umytej i pokrojonej sałaty lodowej,
- 1 ugotowane jajko,
- 5 łyżek zimnej przegotowanej wody,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- wegeta.
Sposób przygotowania:
Białko ugotowanego jajka oddziel od żółtka. Połóż żółtko na dnie salaterki, dodaj wodę, cukier i ocet jabłkowy. Rozpuść żółtko w płynnych składnikach, dodaj sałatę lodową i wymieszaj składniki. Wierzch sałaty polej jogurtem i majonezem, udekoruj drobno pokrojonym białkiem z jajka, posyp wegetą.
Czas przygotowania: 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz