Przecier pomidorowy

 Właśnie trwa sezon na przetwory. Dziś dzielę się patentem na przecier pomirodowy.

Pomidory (dowolną ilość myję i kroję na mniejsze kawałki). Pokrojone pomidory przepuszcam przez wyciskarkę do soków. Uzyskany sok przelewam do większego garnka, dodaję obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, selera, cebulę, pora, kilka ząbków czosnku - w zależności od ilości płynu - oraz przyprawy (słodką paprykę w proszku, bazylię, ziele angielskie, liść laurowy). Całość zagotowuję aż warzywa będą miękkie. Przed zakończeniem gotowania dodaję pęczek drobno pokrojonej pietruszuki oraz pęczek drobno pokrojonego koperku. Całość można dosmaczyć wedle własnego uznania (sól, cukier, pieprz). Gotowy przecier blenduję. Można go wykorzystać jako bazę do zup pomidorowych czy różnego rodzaju sosów.  Doskonale nadaje się również do pasteryzacji. W celu zapasteryzowania przecieru, gorący płyn przelewam do szklanych słoików z zamknięciem typu Twist-Off i natychmiast je zamykam. Słoiki wkładam do piekarnika. Należy uważać, aby boki słoików nie stykały się ze sobą (mogą wówczas popękać). Ustawiam program do pasteryzacji (na mokro). Na blachę do pieczenia wlewam około 1/2 litra wody, aby w piekarniku wytworzyło się wystarczająco dużo wilgoci, do wody wstawiam słoiki. W moim piekarniku pasteryzacja trwa 45 min. w temperaturze 170 °C. W zależności od piekarnika czas i temperatura pasteryzacji mogą być różne. Najlepiej sprawdzić tą informację w książeczce dotyczącej ekspolatacji urządzenia.



Komentarze

Popularne posty