Barszcz z botwiną

Składniki na 3 litry zupy:

- 3 średniej wielości młode buraki wraz z liśćmi,

- 2 marchewki,

- kawałek selera,

- 2 ząbki czosnku,

- barszcz koncentrat z buraków (używam KRAKUS),

- łyżka mąki kartoflanej,

- ok. 100 ml śmietanki 12% (np. Łaciata),

- przyprawa do zup, pieprz,

- natka pietruszki i koperku.

Wykonanie:

1. Obrane i pokrojone na większe części warzywa zalej wodą. W trakcie gotowania ulegnie ona redukcji, zatem warto wlać jej nieco więcej. Gotuj warzywa aż zmiękną.

2. Miękkie warzywa usuń z garnka. Dodaj 2 ząbki czosnku oraz drobno pokrojone liście botwiny i zagotuj do miękkości, ok. 5 minut. Liście nie powinny gotować się zbyt długo, aby nie rozpadły się na zbyt drobne kawałki.

3. W osobnym naczyniu połącz śmietankę z mąką kartoflaną. Rozbij składniki miotełką do ubijania. Wlej śmietankę zmieszaną z mąką do zupy.

4. W celu uzyskania bardziej wyrazistego smaku zupy dolej do niej ok. 1/3 butelki barszczu koncentratu z buraków. 

5. Na koniec dodaj przyprawy według smaku (przyprawa do zup, Vegeta, pieprz) oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i koperku.

Dobra rada: Jeśli chcesz uzyskać gęstą konsystencję zupy możesz dodać do niej starte na tarce buraki oraz marchewkę. Barszcz podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.



Komentarze

Popularne posty