Barszcz z botwiną
Składniki na 3 litry zupy:
- 3 średniej wielości młode
buraki wraz z liśćmi,
- 2 marchewki,
- kawałek selera,
- 2 ząbki czosnku,
- barszcz koncentrat z buraków
(używam KRAKUS),
- łyżka mąki kartoflanej,
- ok. 100 ml śmietanki 12% (np.
Łaciata),
- przyprawa do zup, pieprz,
- natka pietruszki i koperku.
Wykonanie:
1. Obrane i pokrojone na większe części warzywa zalej wodą. W trakcie gotowania ulegnie ona redukcji, zatem warto wlać jej nieco więcej. Gotuj warzywa aż zmiękną.
2. Miękkie warzywa usuń z garnka. Dodaj 2 ząbki czosnku oraz drobno pokrojone liście botwiny i zagotuj do miękkości, ok. 5 minut. Liście nie powinny gotować się zbyt długo, aby nie rozpadły się na zbyt drobne kawałki.
3. W osobnym naczyniu połącz śmietankę z mąką kartoflaną. Rozbij składniki miotełką do ubijania. Wlej śmietankę zmieszaną z mąką do zupy.
4. W celu uzyskania bardziej wyrazistego smaku zupy dolej do niej ok. 1/3 butelki barszczu koncentratu z buraków.
5. Na koniec dodaj przyprawy według smaku (przyprawa do zup, Vegeta, pieprz) oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i koperku.
Dobra rada: Jeśli chcesz uzyskać
gęstą konsystencję zupy możesz dodać do niej starte na tarce buraki oraz
marchewkę. Barszcz podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz