Pieczeń rzymska
Dziś dzielę się przepisem na pieczeń rzymską😄 Przepis dostępny w zakładce dania mięsne.
- 1 kg mięsa mielonego,
- 1 średniej wielkości cebula posiekana w kostkę,
- 2 surowe jajka,
- pól szklanki bułki tartej,
- pęczek posiekanej natki pietruszki,
- przyprawa do mięsa mielonego,
- 4 ugotowane na twardo jajka.
Wykonanie:
1. Mięso przełóż do miski. Dodaj do niego pozostałe składniki i dobrze je ze sobą wymieszaj.
2. Połowę mięsa przełóż do podłużnej foremki do pieczenia (średnia wielkość).
3. Połóż na mięsie ugotowane jajka i przykryj je pozostałą masą mięsną.
4. Pieczeń należy piec w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 190 °C. Po tym czasie należy sprawdzić czy mięso dobrze się upiekło i w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia o 10/15 minut.
Dobra rada: Jeśli w czasie pieczenia mięso przypieka się zbyt intensywnie z wierzchu, można przykryć foremkę tacką aluminiową do grilla.
Komentarze
Prześlij komentarz