Pieczeń rzymska

 Dziś dzielę się przepisem na pieczeń rzymską😄 Przepis dostępny w zakładce dania mięsne.

Składniki:

- 1 kg mięsa mielonego,

- 1 średniej wielkości cebula posiekana w kostkę,

- 2 surowe jajka, 

- pól szklanki bułki tartej,

- pęczek posiekanej natki pietruszki,

- przyprawa do mięsa mielonego,

-  4 ugotowane na twardo jajka.

Wykonanie:

1. Mięso przełóż do miski. Dodaj do niego pozostałe składniki i dobrze je ze sobą wymieszaj. 

2. Połowę mięsa przełóż do podłużnej foremki do pieczenia (średnia wielkość).

3. Połóż na mięsie ugotowane jajka i przykryj je pozostałą masą mięsną.

4. Pieczeń należy piec w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 190 °C. Po tym czasie należy sprawdzić czy mięso dobrze się upiekło i w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia o 10/15 minut. 

Dobra rada: Jeśli w czasie pieczenia mięso przypieka się zbyt intensywnie z wierzchu, można przykryć foremkę tacką aluminiową do grilla.



Komentarze

Popularne posty