Potrawka z kalarepy i marchewki

 Jest piątek i znowu pytanie co na obiad? A może potrawka z kalarepy i marchewki podana z młodymi ziemniakami? Przepis znajdziesz tutaj.

Składniki:

- 2 główki kalarepy (średnia wielkość),

- 2 marchewki,

- natka pietruszki i koperku,

- 100 ml śmietanki 12 % (np. Łaciata),

- przyprawa do warzyw.

Na zasmażkę:

- 10 g masła,

- 10 g mąki.

Wykonanie:

1. Kalarepę i marchew należy obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Warzywa przełóż do garnka z nieprzywierającą powłoką lub głębszej patelni. Dolej około 1/2 szklanki wody i duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby możesz dolać do potrawy niewielką ilość wody (jeśli warzywa zaczynają się zbytnio przyrumieniać).

2. Kiedy warzywa staną się miękkie przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Rozgrzej masło w rondlu, do stopionego masła dodaj mąkę i energicznie mieszaj całość. Kiedy zasmażka się zarumieni dodaj ją do potrawy.

3. Na koniec wlej śmietankę i zamieszaj potrawę. Jeśli będzie zbyt gęsta możesz dolać nieco więcej śmietanki.

4. Przypraw potrawę do smaku przyprawą do warzyw i dodaj posiekaną natkę pietruszki i koperku. 

Dobra rada: Osoby będące na diecie mogą zrezygnować z zasmażki.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty