Potrawka z kalarepy i marchewki
Jest piątek i znowu pytanie co na obiad? A może potrawka z kalarepy i marchewki podana z młodymi ziemniakami? Przepis znajdziesz tutaj.
Składniki:
- 2 główki kalarepy (średnia wielkość),
- 2 marchewki,
- natka pietruszki i koperku,
- 100 ml śmietanki 12 % (np. Łaciata),
- przyprawa do warzyw.
Na zasmażkę:
- 10 g masła,
- 10 g mąki.
Wykonanie:
1. Kalarepę i marchew należy obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Warzywa przełóż do garnka z nieprzywierającą powłoką lub głębszej patelni. Dolej około 1/2 szklanki wody i duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do momentu aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby możesz dolać do potrawy niewielką ilość wody (jeśli warzywa zaczynają się zbytnio przyrumieniać).
2. Kiedy warzywa staną się miękkie przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Rozgrzej masło w rondlu, do stopionego masła dodaj mąkę i energicznie mieszaj całość. Kiedy zasmażka się zarumieni dodaj ją do potrawy.
3. Na koniec wlej śmietankę i zamieszaj potrawę. Jeśli będzie zbyt gęsta możesz dolać nieco więcej śmietanki.
4. Przypraw potrawę do smaku przyprawą do warzyw i dodaj posiekaną natkę pietruszki i koperku.
Dobra rada: Osoby będące na diecie mogą zrezygnować z zasmażki.
Ciekawy przepis, wykorzystam😀
OdpowiedzUsuń