Dżem ze śliwek

Jeśli jesteśmy przy temacie przetwory, proponuję również przepis na dżem z białych śliwek. Doskonale przyda się w ziemie do naleśników oraz innych dań na słodko.

Składniki:
- 2 kilo białych dojrzałych śliwek oddzielonych od pestek,
- pektyna do wyrobu dżemów niskocukrowych (30g),
- 1 kg cukru.


Wykonanie:
Śliwki oddzielone od pestek należy przełożyć do garnka, a następnie należy postępować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu pektyny. Wykorzystuję pektynę, a nie inne specyfiki do żelowania owoców, ponieważ nie zawiera ona żadnych sztucznych konserwantów, a jedynie naturalne składniki. Zgodnie z instrukcją owoce należy zalać niewielką ilością wody (około pół szklanki) po to, aby nie przywarły do dna naczynia. Owoce należy zagotować, jednak należy pamiętać o ich systematycznym mieszaniu. Zawartość opakowania pektyny należy zmieszać z jedną szklanką przygotowanego cukru. Następnie należy wsypać ją wraz z cukrem do gotujących się śliwek. Jeśli kawałki śliwek są zbyt duże można je zblendować jednak przed wsypaniem do nich cukru z pektyną. Całość należy gotować kilka minut, a następnie wsypać powoli pozostałą ilość cukru, gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Jeśli na wierzchu pojawi się biała piana, należy ją zebrać.
Gorący dżem należy przełożyć do szklanych słoików typu Twist-Off i zapasteryzować. Instrukcję pasteryzacji znajdziesz w przepisie powyżej.


Komentarze

Popularne posty