Klopsiki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym
Klopsiki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe/wieprzowe),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- natka pietruszki,
- przyprawa do mięsa mielonego (np. Kamis),
- 700 ml passaty (używam Mutti),
- olej.
Wykonanie:
1. Mięso przełóż do miski, dodaj
jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną cebulę,
sprasowany czosnek, przyprawę do mięsa mielonego. Zmieszaj składniki i wyrób na
jednolitą masę. Uformuj z masy mięsnej małe klopsiki.
2. Rozgrzej na patelni niewielką
ilość oleju, przełóż do niej klopsiki i przyrumień je z obu stron.
3. Wlej na patelnię passatę, duś
klopsiki pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Od czasu do
czasu przekładaj je na drugą stronę.
Komentarze
Prześlij komentarz