Klopsiki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym

Klopsiki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym 

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe/wieprzowe),

- pół cebuli,

- 2 ząbki czosnku,

- 1 jajko,

- 2 łyżki bułki tartej,

- natka pietruszki,

- przyprawa do mięsa mielonego (np. Kamis),

- 700 ml passaty (używam Mutti),

- olej.

Wykonanie:

1. Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną cebulę, sprasowany czosnek, przyprawę do mięsa mielonego. Zmieszaj składniki i wyrób na jednolitą masę. Uformuj z masy mięsnej małe klopsiki.

2. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju, przełóż do niej klopsiki i przyrumień je z obu stron.

3. Wlej na patelnię passatę, duś klopsiki pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Od czasu do czasu przekładaj je na drugą stronę.






Komentarze

Popularne posty