Leczo z cukinii

 Leczo z cukinii

Składniki:

- 2 główki młodej cukinii średniej wielkości,

- 1 główka cebuli pokrojonej w kostkę,

- 1 duży miękki pomidor,

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (używam Dawtona),

- laska kiełbasy swojskiej,

- przyprawy,

- łyżka masła lub oliwy z oliwek,

- pęczek koperku i natki pietruszki.

Przygotowanie:

1. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej masło/oliwę i dodaj cebulę. Przyrumień ją delikatnie, jednak uważaj, aby się nie przypaliła. Dodaj cukinię i zamieszaj składniki. Duś warzywa chwilę pod przykryciem, następnie dodaj obranego ze skórki pomidora (wcześniej możesz go sparzyć wrzącą wodą, wówczas skórka będzie łatwiej odchodzić). Duś potrawę do momentu aż warzywa będą miękkie.

2. Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodaj ją do miękkiej cukinii.

3. Zagęść przygotowaną potrawę łyżką koncentratu pomidorowego i dodaj przyprawy według uznania (np. wegetę, przyprawę do dań warzywnych, szczyptę pieprzu, szczyptę słodkiej papryki w proszku).

4. Na koniec dodaj pokrojony drobno koperek i natkę pietruszki. Zamieszaj potrawę.

Dobra rada: Potrawę można przygotować również w wersji wege (bez dodawania kiełbasy, którą można zastąpić innymi warzywami, np. pieczarkami).




Komentarze

Popularne posty