Młoda kapusta

 Na młodą kapustę sezon wciąż trwa.


Składniki:

- główka młodej kapusty (średnia wielkość),

- 3-4 młode marchewki,

- 2-3 główki młodej cebuli,

- pęczek koperku,

- około 150 ml gęstej śmietany (18%),

- łyżka masła.

- przyprawa do dań z kapusty.

Na zasmażkę:

- 20 g masła,

- 20 g mąki.

Wykonanie:

1. Kapustę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę.

2. W głębokim garnku rozgrzej masło i dodaj cebulę. Delikatnie ją podsmaż, ale uważaj, aby jej nie przypalić. Do lekko podsmażonej cebuli dodaj kapustę. Zmieszaj całość i dodaj niewielką ilość wody (około 1/2 szklanki). 

3. Podduś chwilę kapustę pod przykryciem i dodaj do niej pokrojoną marchewkę. Duś całość pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż kapusta będzie miękka, a woda z potrawy wyparuje.

4. Przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Rozgrzej masło w rondlu, do stopionego masła dodaj mąkę i energicznie mieszaj całość. Kiedy zasmażka się zarumieni dodaj ją do kapusty i zamieszaj potrawę.

5. Zagęść potrawę śmietaną, dodaj przypawę do smaku (możesz wykorzystać dostępne w sklepach przyprawy do dań z kapusty lub Vegetę). Możesz również dodać nieco maggi (według uznania).

6. Na koniec dodaj posiekany drobno koperek i pomieszaj potrawę.



Komentarze

Popularne posty