Młoda kapusta
Na młodą kapustę sezon wciąż trwa.
Składniki:
- główka młodej kapusty (średnia wielkość),
- 3-4 młode marchewki,
- 2-3 główki młodej cebuli,
- pęczek koperku,
- około 150 ml gęstej śmietany (18%),
- łyżka masła.
- przyprawa do dań z kapusty.
Na zasmażkę:
- 20 g masła,
- 20 g mąki.
Wykonanie:
1. Kapustę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę.
2. W głębokim garnku rozgrzej masło i dodaj cebulę. Delikatnie ją podsmaż, ale uważaj, aby jej nie przypalić. Do lekko podsmażonej cebuli dodaj kapustę. Zmieszaj całość i dodaj niewielką ilość wody (około 1/2 szklanki).
3. Podduś chwilę kapustę pod przykryciem i dodaj do niej pokrojoną marchewkę. Duś całość pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż kapusta będzie miękka, a woda z potrawy wyparuje.
4. Przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Rozgrzej masło w rondlu, do stopionego masła dodaj mąkę i energicznie mieszaj całość. Kiedy zasmażka się zarumieni dodaj ją do kapusty i zamieszaj potrawę.
5. Zagęść potrawę śmietaną, dodaj przypawę do smaku (możesz wykorzystać dostępne w sklepach przyprawy do dań z kapusty lub Vegetę). Możesz również dodać nieco maggi (według uznania).
6. Na koniec dodaj posiekany drobno koperek i pomieszaj potrawę.
Komentarze
Prześlij komentarz