Placek z jabłkami na kruchym cieście

Placek z jabłkami na kruchym cieście

 Składniki na kruche ciasto:

- 2,5 szklanki mąki pszennej,  

- 250 g masła,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 2 łyżki drobnego cukru do pieczenia,

- 5 żółtek.

Składniki na masę z piany z białek:

- 5 białek,

- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,

- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,

- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego,

- cukier z dodatkiem wanilii (Delecta 12 g) - około pół torebki.

Dodatkowo:

- 4 duże jabłka stare na tarce,

- cynamon z cukrem (Prymat -15 g) około 1/3 torebki.

Wykonanie:

1. Wyrób ciasto. Na stolnicę wysyp mąkę, proszek do pieczenia i dodaj masło, zagnieć składniki. Następnie dodaj żółtka i cukier, znów zagnieć masę. Ciasto ugniataj do momentu aż powstanie jednolita masa (składniki nie będą od siebie odchodzić). Ciasto podziel na dwie części - jedną stanowiącą około 2/3 masy i drugą stanowiącą około 1/3 masy. Obie części owiń w przeźroczystą folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na około 2 godziny.

2. Wyściel foremkę do pieczenia (wymiary 36cmx25cmx6cm) papierem do pieczenia. Na spód foremki zetrzy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, delikatnie przyklep ciasto palcami. 

3. Wykonaj masę z piany. Ubij białka, do piany białkowej dodaj cukier oraz cukier z dodatkiem wanilii. Zmniejsz obroty miksera, delikatnie wsyp budyń, a na koniec wlej olej cienką strużką. Masę przelej na blaszkę, na wierzch startego ciasta.

4. Obierz jabłka, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, dodaj cukier z cynamonem. Wymieszaj składniki. Starte jabłka dodaj do masy z białek. Jabłka należy lekko wepchnąć w pianę. 

5. Na wierzch masy z jabłek i piany z białek należy zetrzeć pozostałą część ciasta wyjętą z zamrażalnika.

6. Piecz placek przez około 45 minut w temperaturze 190 °C.



Komentarze

Popularne posty