Ogórki kiszone

Ponieważ sezon ogórkowy w pełni, dziś piszę o kiszeniu ogórków. Mój patent znajdziecie w zakładce Przetwory.

Składniki na 1 litrowy słoik:
- kilka ogórków gruntowych średniej wielkości,
- dwa ząbki czosnku,
- świeże liście chrzanu,
- łodyga nasion kopru (świeża),
- 1 łyżka soli do przetworów (niejodowana) na litrowy słoik,
- woda.

Wykonanie:
Na dnie słoika kładziemy liść chrzanu oraz ząbek czosnku (można przekroić go na pół). Wzdłuż słoika układamy łodygę koperu, a następnie wkładamy do środka ogórki. W środek wkładamy również ząbek czosnku przekrojony na 2-3 częsci. Na wierzch słoika kładziemy liść chrzanu. Słoik zalewamy zimną wodą z kranu jednak woda nie powinna sięgać samego czubka, warto zostawić 3-4 cm wolnej przestrzeni. Na koniec dodajemy łyżkę stołową soli do przetworów i zamknąć słoik. Odwracamy kilkukrotnie słoik do góry dnem w celu równomiernego rozprowadzenia soli. Proces kiszenia trwa około tygodnia. W tym czasie będzie następował proces fermentacji co oznacza, że woda w słoiku będzie podchodzić do góry i może wydostawać się poza wieczko. Warto zatem postawić słoiki na blaszce, gdzie będzie ściekać woda.


Komentarze

Popularne posty