Sałatka z kapusty kiszonej i marchewki
Dziś propozycja sałatki z kapusty kiszonej i marchewki, którą może już znacie. Myślę, że warto ją przypomnieć. Doskonała przystawka do dań mięsnych.
Składniki:
- 10/15 dkg kapusty kiszonej (np. Sandomierka),
- 1 średniej wielkości marchewka,
- oliwa z oliwek,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- opcjonalnie: ziarna kminku lub garstka sparzonych gorącą wodą rodzynek.
Wykonanie:
1. Kapustę przełóż do salaterki, obierz marchewkę, zetrzyj na tarce (drobne oczka) i dodaj ją do kapusty. Wymieszaj składniki.
2. Dodaj oliwę z oliwek według własnego uznania oraz płaską łyżeczkę cukru. Wymieszaj składniki.
Dobra rada: opcjonalnie można dodać do sałatki kilka ziaren kminku lub garść sparzonych gorącą wodą rodzynek.
Komentarze
Prześlij komentarz