Babeczki z jabłkami

 Babeczki z jabłkami

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej,

- 2/3 szklanki cukru trzcinowego,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 

- 1 szklanka mleka,

- 100 g masła,

- 1 jajko,

- 2 jabłka średniej wielości,

- płaska łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu.

Wykonanie:

1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.

2. Połącz w misce suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę).

3. Wystudzone masło połącz z mokrymi składnikami (roztrzepanym jajkiem i mlekiem).

4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.

5. Do suchych składników dodaj mokre, zmieszaj je na zwartą masę, na końcu dodaj jabłka i jeszcze raz zamieszaj składniki.

6. Masę przekładaj do silikonowych foremek (2/3 wysokości).

7. Babeczki piecz około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Czas przygotowania: 45 minut.

 

Komentarze

Popularne posty