Babeczki z jabłkami
Babeczki z jabłkami
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 2 jabłka średniej wielości,
- płaska łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu.
Wykonanie:
1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
2. Połącz w misce suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę).
3. Wystudzone masło połącz z mokrymi składnikami (roztrzepanym jajkiem i mlekiem).
4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
5. Do suchych składników dodaj mokre, zmieszaj je na zwartą masę, na końcu dodaj jabłka i jeszcze raz zamieszaj składniki.
6. Masę przekładaj do silikonowych foremek (2/3 wysokości).
7. Babeczki piecz około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Czas przygotowania: 45
minut.
Komentarze
Prześlij komentarz