Chleb
Chleb
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżka cukru,
- 50 g drożdży,
- 1 kg mąki pszennej typu 550,
- pół szklanki otrąb pszennych,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- łyżka soli.
Wykonanie:
Mleko, wodę i cukier podgrzej. Do lekko ciepłej (nie gorącej) wody z mlekiem i cukrem dodaj pokruszone drożdże. Wsyp do miski suche składniki, rozmieszaj je, następnie dodaj mokre składniki, wymieszaj całość na zwartą masę. Dwie kreskówki o standardowych wymiarach (30 x 11 x 7,5 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do nich masę chlebową. Możesz posypać ją po wierzchu nasionami czarnuszki. Włóż formy z masą chlebową do zimnego piekarnika, piecz przez godzinę w temperaturze 180 ℃. Na około 20 minut przed ukończeniem pieczenia posmaruj chleb olejem używając pędzelka.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz