Chleb

Chleb

 Składniki:

- 2 szklanki mleka,

- 2 szklanki wody,

- 1 łyżka cukru,

- 50 g drożdży,

- 1 kg mąki pszennej typu 550,

- pół szklanki otrąb pszennych,

- 2 łyżki siemienia lnianego,

- 2 łyżki nasion słonecznika,

- łyżka soli.

Wykonanie:

Mleko, wodę i cukier podgrzej. Do lekko ciepłej (nie gorącej) wody z mlekiem i cukrem dodaj pokruszone drożdże. Wsyp do miski suche składniki, rozmieszaj je, następnie dodaj mokre składniki, wymieszaj całość na zwartą masę. Dwie kreskówki o standardowych wymiarach (30 x 11 x 7,5 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do nich masę chlebową. Możesz posypać ją po wierzchu nasionami czarnuszki. Włóż formy z masą chlebową do zimnego piekarnika, piecz przez godzinę w temperaturze 180 . Na około 20 minut przed ukończeniem pieczenia posmaruj chleb olejem używając pędzelka.

Czas przygotowania: 1,5 godziny.




Komentarze

Popularne posty