Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem, mięsem mielonym i pieczarkami

Gołąbki z kaszą gryczaną, ryżem, mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki:

- 1 główka kapusty średniej wielkości,

- 0,5 kg mięsa mielonego (z łopatki lub szynki wieprzowej),

- 250 g pieczarek,

- 3 cebule średniej wielkości,

- 2/3 szklanki ryżu,

- 2/3 szklanki kaszy gryczanej,

- przyprawa do gołąbków.

Sposób wykonania:

1. Ryż i kaszę gryczaną przygotuj według przepisów widocznych na opakowaniach, następnie odstaw produkty do wystudzenia.

2. Usmaż mięso mielone.

3. Pieczarki pokrój w kostkę, dodaj do nich pół główki drobno pokrojonej cebuli i umaż dodając niewielką ilość masła lub oliwy z oliwek.

4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

5. Wszystkie składniki przełóż do głębokiej miski lub garnka, dodaj do smaku przyprawę do gołąbków i dobrze wymieszaj.

6. Z kapusty wdrąż głąb. Włóż całą główkę kapusty go wrzącej wody. Woda powinna przykryć kapustę. Gotuj kapustę na wolnym ogniu. Ściągaj widelcem miękkie liście z wierzchu. Od czasu do czasu obracaj kapustę. Proces ten należy powtarzać aż wszystkie liście z kapusty zostaną ściągnięte.

7. Odetnij z każdego liścia twarde zgrubienia znajdujące się na jego zewnętrznej stronie. Na każdy liść nakładaj porcję nadzienia i zwijaj ciasno, wystającą po bokach kapustę wciśnij do środka.

8. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wyłóż spód naczynia sparzonymi liśćmi kapusty. Układaj gotowe gołąbki na liściach. Naczynie wypełnione gołąbkami przykryj z wierzchu sparzonymi liśćmi kapusty. Dolej do środka naczynia około pół szklanki wody.

9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Włóż do środka naczynie z gołąbkami. Piecz gołąbki przez około 1,5 godziny.



Komentarze

Popularne posty