Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem, mięsem mielonym i pieczarkami
Gołąbki z kaszą gryczaną, ryżem, mięsem mielonym i pieczarkami
Składniki:
- 1 główka kapusty średniej wielkości,
- 0,5 kg mięsa mielonego (z łopatki lub szynki wieprzowej),
- 250 g pieczarek,
- 3 cebule średniej wielkości,
- 2/3 szklanki ryżu,
- 2/3 szklanki kaszy gryczanej,
- przyprawa do gołąbków.
Sposób wykonania:
1. Ryż i kaszę gryczaną przygotuj według przepisów widocznych na opakowaniach, następnie odstaw produkty do wystudzenia.
2. Usmaż mięso mielone.
3. Pieczarki pokrój w kostkę, dodaj do nich pół główki drobno pokrojonej cebuli i umaż dodając niewielką ilość masła lub oliwy z oliwek.
4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
5. Wszystkie składniki przełóż do głębokiej miski lub garnka, dodaj do smaku przyprawę do gołąbków i dobrze wymieszaj.
6. Z kapusty wdrąż głąb. Włóż całą główkę kapusty go wrzącej wody. Woda powinna przykryć kapustę. Gotuj kapustę na wolnym ogniu. Ściągaj widelcem miękkie liście z wierzchu. Od czasu do czasu obracaj kapustę. Proces ten należy powtarzać aż wszystkie liście z kapusty zostaną ściągnięte.
7. Odetnij z każdego liścia twarde zgrubienia znajdujące się na jego zewnętrznej stronie. Na każdy liść nakładaj porcję nadzienia i zwijaj ciasno, wystającą po bokach kapustę wciśnij do środka.
8. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wyłóż spód naczynia sparzonymi liśćmi kapusty. Układaj gotowe gołąbki na liściach. Naczynie wypełnione gołąbkami przykryj z wierzchu sparzonymi liśćmi kapusty. Dolej do środka naczynia około pół szklanki wody.
9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Włóż do środka naczynie z gołąbkami. Piecz gołąbki przez około 1,5 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz