Naleśniki

Naleśniki

Składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki mąki,

- 1,5 szklanki mleka,

- ¾ szklanki ciepłej wody,

- 2 jajka,

- szczypta soli,

- łyżeczka oleju.

Składniki na sos:

- kubek gęstego jogurtu naturalnego (150 g), - 2 łyżeczki cukru ze skórką pomarańczową, - świeże maliny lub borówki do dekoracji.

Wykonanie:

1. Mąkę przełóż do miski, wlej mleko i ciepłą wodę, dobrze wymieszaj składniki. Następnie wbij jajka, dodaj szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju. Masę rozbij miotełką do ubijania i odstaw ją do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozbij masę ponownie miotełką do ubijania. Powinna mieć gładką konsystencję (bez grudek mąki).

2. Mocno rozgrzej patelnię naleśnikową, wlej na jej powierzchnię niewielką ilość oleju, następnie nabierz chochelką ciasto i wlewaj cienkim strumieniem na patelnię. Rozprowadź ciasto na patelni tak, aby przykryło jej powierzchnię i smaż naleśnik przez około 1-2 minuty aż przyrumieni się od spodu i będzie od niego łatwo odchodzić. Przewróć naleśnik łopatką kuchenną na drugą stronę. Kiedy zarumieni się od spodu przełóż go na talerz.

3. Posmaruj naleśnik dżemem lub serkiem smakowym i zwiń w rulon.

4. Przygotuj sos. Zmieszaj w kubku gęsty jogurt naturalny z cukrem ze skórką pomarańczową. Rozprowadź łyżeczką sos po wierzchu naleśnika. Do dekoracji naleśników doskonale nadają się świeże owoce, na przykład maliny i borówki. 

Czas przygotowania: 60 minut

Komentarze

Popularne posty