Papryka marynowana

Papryka marynowana

Składniki na marynatę:

- 1 litr wody,

- 1 szklanka octu,

- 1 kopiata łyżka soli niejodowanej (do przetworów),

- 3 łyżki cukru,

- 2 liście laurowe,

- 3 ziarna ziela angielskiego,        

- 3 łyżki miodu.

Reszta składników:

- 1 kg dojrzałej papryki,

- po 3 ziarna gorczycy i kolendry do każdego słoiczka,

- 1 liść laurowy do każdego słoiczka.

Wykonanie:

Składniki na marynatę wlej do garnka i zagotuj. Wyciągnij liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Paprykę umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w paski. Włóż pokrojoną paprykę do słoików typu Twist-Off. Do każdego słoika dodaj po 3 ziarna gorczycy i kolendry oraz 1 liść laurowy. Zalej paprykę ciepłą (ale nie gorącą) zalewą, zamknij słoiki i zapasteryzuj.

Metoda pasteryzacji

Słoiki włóż do piekarnika. Należy uważać, aby boki słoików nie stykały się ze sobą (mogą wówczas popękać). W piekarniku, z którego korzystam ustawiam program do pasteryzacji (na mokro). Na blachę do pieczenia wlewam około 1/2 litra wody, aby w piekarniku wytworzyło się wystarczająco dużo wilgoci, do wody wstawiam słoiki. W moim piekarniku pasteryzacja trwa 45 min. w temperaturze 170 °C. W zależności od piekarnika czas i temperatura pasteryzacji mogą być różne. Najlepiej sprawdzić tą informację w książeczce dotyczącej eksploatacji urządzenia.

Komentarze

Popularne posty