Papryka marynowana
Papryka marynowana
Składniki na marynatę:
- 1 litr wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 kopiata łyżka soli
niejodowanej (do przetworów),
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 łyżki miodu.
Reszta składników:
- 1 kg dojrzałej papryki,
- po 3 ziarna gorczycy i kolendry do każdego słoiczka,
- 1 liść laurowy do każdego słoiczka.
Wykonanie:
Składniki na marynatę wlej do garnka
i zagotuj. Wyciągnij liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Paprykę umyj,
wydrąż gniazda nasienne i pokrój w paski. Włóż pokrojoną paprykę do słoików typu
Twist-Off. Do każdego słoika dodaj po 3 ziarna gorczycy i kolendry oraz 1 liść laurowy. Zalej
paprykę ciepłą (ale nie gorącą) zalewą, zamknij słoiki i zapasteryzuj.
Metoda pasteryzacji
Komentarze
Prześlij komentarz