Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
- 1 jajko,
- 1 szklanka kefiru,
- 1 szklanka mąki,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu z cukrem,
- pół łyżeczki cukru ze skórką pomarańczową,
- 2 jabłka średniej wielkości.
Wykonanie:
Żółtko oddziel od białka. W misce
połącz suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon z cukrem,
skórkę pomarańczową z cukrem), dodaj kefir oraz żółtko. Wymieszaj składniki na
zwartą masę. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do masy. Z białka ubij pianę,
dodaj do masy i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Na patelni rozgrzej
niewielką ilość oleju, nakładaj łyżką masę formując niewielkie placuszki. Smaż
z każdej strony przez około 2-3 minuty. Po usmażeniu przełóż racuszki na
ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju, na koniec potrzep cukrem
pudrem.
Czas wykonania: 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz