Racuszki z jabłkami

Racuszki z jabłkami

Składniki:

- 1 jajko,

- 1 szklanka kefiru,

- 1 szklanka mąki,

- 3 łyżki drobnego cukru,

- pół łyżeczki proszku do pieczenia,

- pół łyżeczki cynamonu z cukrem,

- pół łyżeczki cukru ze skórką pomarańczową,

- 2 jabłka średniej wielkości.

Wykonanie:

Żółtko oddziel od białka. W misce połącz suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon z cukrem, skórkę pomarańczową z cukrem), dodaj kefir oraz żółtko. Wymieszaj składniki na zwartą masę. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do masy. Z białka ubij pianę, dodaj do masy i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, nakładaj łyżką masę formując niewielkie placuszki. Smaż z każdej strony przez około 2-3 minuty. Po usmażeniu przełóż racuszki na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju, na koniec potrzep cukrem pudrem.

Czas wykonania: 40 minut.

Komentarze

Popularne posty