Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków,
- 200 g podsmażonej wędliny,
- 2 duże cebule pokrojone w
piórka, podsmażone na maśle,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 3 łyżki gęstego jogurtu
naturalnego,
- przyprawa do ziemniaków.
Wykonanie:
Na dno naczynia żaroodpornego wlej niewielką ilość oliwy z oliwek, następnie ułóż
warstwowo ziemniaki pokrojone w talarki, wędlinę, cebulę, jajka pokrojone w
ćwiartki. Na wierzchu zapiekanki rozprowadź równomiernie jogurt naturalny i
posyp przyprawą do zimniaków. Piecz potrawę w piekarniku przez 45 minut w
temperaturze 190 °C.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz