Zupa krem z pieczonych buraków

Zupa krem z pieczonych buraków

Składniki:

- 3 litry bulionu warzywnego,

- 3 buraki czerwone,

- 1 łyżka mąki kartoflanej,

- przyprawa do zup,

-  maggi,

- 100 g barszczu koncentratu Krakus,

- natka pietruszki i koperku.

 

Składniki na bulion:

- 3 średniej wielkości marchewki,

- pół selera,

- pół pora,

- 2 ząbki czosnku.

 

Wykonanie bulionu:

Warzywa zalej wodą. W trakcie gotowania ulegnie ona redukcji, zatem warto wlać jej nieco więcej. Gotuj warzywa aż zmiękną.

Wykonanie zupy:

    1. Buraki czerwone oczyść, ale nie obieraj ze skórki, pokrój w ćwiartki, owiń w papier do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz buraki przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika, ostudź i obierz ze skórki.

2. Do gorącego bulionu włóż ostudzone buraki. Zmiksuj blenderem wszystkie składniki bulionu.

3. Koncentrat z buraków wlej do miski, dodaj łyżkę mąki kartoflanej, dokładnie roztrzep składniki rózgą do ubijania i przelej do zupy.

4. Dodaj do zupy przyprawy oraz pokrojoną natkę pietruszki i koperku.

5. Zupę najlepiej podawać z gotowanym jajkiem lub ziemniakami oraz łyżką śmietany (jogurtu naturalnego).

Czas przygotowania: 2 godziny.

Komentarze

Popularne posty