Zupa krem z pieczonych buraków
Zupa krem z pieczonych buraków
Składniki:
- 3 litry bulionu warzywnego,
- 3 buraki czerwone,
- 1 łyżka mąki kartoflanej,
- przyprawa do zup,
- maggi,
- 100 g barszczu koncentratu Krakus,
- natka pietruszki i koperku.
Składniki na bulion:
- 3 średniej wielkości marchewki,
- pół selera,
- pół pora,
- 2 ząbki czosnku.
Wykonanie bulionu:
Warzywa zalej wodą. W trakcie gotowania ulegnie ona
redukcji, zatem warto wlać jej nieco więcej. Gotuj warzywa aż zmiękną.
Wykonanie zupy:
2. Do gorącego bulionu włóż ostudzone buraki. Zmiksuj blenderem wszystkie składniki bulionu.
3. Koncentrat z buraków wlej do miski, dodaj łyżkę mąki kartoflanej, dokładnie roztrzep składniki rózgą do ubijania i przelej do zupy.
4. Dodaj do zupy przyprawy oraz pokrojoną natkę pietruszki i koperku.
5. Zupę najlepiej podawać z gotowanym jajkiem lub ziemniakami oraz łyżką śmietany (jogurtu naturalnego).
Czas przygotowania: 2 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz