Zupa krem ze świeżych pomidorów
Zupa krem ze świeżych pomidorów
Składniki:
- 3 kg świeżych miękkich pomidorów,
- 3 marchewki,
- pól selera,
- pół pora,
- 3 ząbki czosnku,
- pół cebuli,
- 2 kostki bulionowe Vegeta Natur (bulion warzywny),
- 250 ml śmietanki 12% (Łaciata),
- 1 łyżka mąki kartoflanej,
- mała puszka koncentratu pomidorowego 70 g (Dawtona),
- natka marchewki i pietruszki,
- przyprawa do zupy warzywnej.
Wykonanie:
Pomidory pokrój na cząstki,
wkładaj do wyciskarki wolnoobrotowej w celu uzyskania soku. Sok z pomidorów
przelej do garnka, dodaj około litra zimnej wody oraz obrane i pokrojone na
cząstki warzywa (marchewki, por, cebulę, czosnek, seler). Zagotuj wszystkie
składniki do momentu aż warzywa będą miękkie. Zblenduj wywar na zwartą masę,
dodaj do niego kostki bulionowe. Wymieszaj śmietankę z mąką kartoflaną oraz
koncentratem pomidorowym, dokładnie rozbij składniki za pomocą trzepaczki do
ubijania i wlej do gorącego wywaru. Dopraw zupę przyprawą, na koniec dodaj
natkę pietruszki i marchewki. Podawaj z makaronem lub gotowanym ryżem.
Czas wykonania: 1,5 godziny.
Spróbuję 😘
OdpowiedzUsuńWarto:)
Usuń