Zupa krem ze świeżych pomidorów

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Składniki:

- 3 kg świeżych miękkich pomidorów,

- 3 marchewki,

- pól selera,

- pół pora,

- 3 ząbki czosnku,

- pół cebuli,

- 2 kostki bulionowe Vegeta Natur (bulion warzywny),

- 250 ml śmietanki 12% (Łaciata),

- 1 łyżka mąki kartoflanej,

- mała puszka koncentratu pomidorowego 70 g (Dawtona),

- natka marchewki i pietruszki,

- przyprawa do zupy warzywnej.

Wykonanie:

Pomidory pokrój na cząstki, wkładaj do wyciskarki wolnoobrotowej w celu uzyskania soku. Sok z pomidorów przelej do garnka, dodaj około litra zimnej wody oraz obrane i pokrojone na cząstki warzywa (marchewki, por, cebulę, czosnek, seler). Zagotuj wszystkie składniki do momentu aż warzywa będą miękkie. Zblenduj wywar na zwartą masę, dodaj do niego kostki bulionowe. Wymieszaj śmietankę z mąką kartoflaną oraz koncentratem pomidorowym, dokładnie rozbij składniki za pomocą trzepaczki do ubijania i wlej do gorącego wywaru. Dopraw zupę przyprawą, na koniec dodaj natkę pietruszki i marchewki. Podawaj z makaronem lub gotowanym ryżem.

Czas wykonania: 1,5 godziny.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty