Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty

Składniki:

- 400 g kapusty czerwonej,

- pół łyżki octu winnego balsamicznego,

- pół łyżki octu jabłkowego,

- garść rodzynek,

- 1 jabłko,

- 40 ml oliwy z oliwek,

- pół łyżki przyprawy do sałatek.

Wykonanie:

Kapustę poszatkuj na tarce o drobnych oczkach i przełóż do salaterki. Dodaj ocet winny i jabłkowy, dobrze wymieszaj składniki. Odstaw kapustę na około 30 minut. Ocet wniknie w kapustę, nada jej kruchości oraz winnego smaku. Po tym czasie obierz jabłko, pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Rodzynki sparz gorącą wodą, poczekaj aż obciekną i dodaj do reszty składników. Oliwę zmieszaj z przyprawą do sałatek i zalej nią sałatkę. Na koniec zmieszaj wszystkie składniki.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Komentarze

Popularne posty