Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z czerwonej kapusty
Składniki:- 400 g kapusty czerwonej,
- pół łyżki octu winnego
balsamicznego,
- pół łyżki octu jabłkowego,
- garść rodzynek,
- 1 jabłko,
- 40 ml oliwy z oliwek,
- pół łyżki przyprawy do sałatek.
Wykonanie:
Kapustę poszatkuj na tarce o drobnych
oczkach i przełóż do salaterki. Dodaj ocet winny i jabłkowy, dobrze wymieszaj
składniki. Odstaw kapustę na około 30 minut. Ocet wniknie w kapustę, nada jej
kruchości oraz winnego smaku. Po tym czasie obierz jabłko, pokrój w kostkę i
dodaj do sałatki. Rodzynki sparz gorącą wodą, poczekaj aż obciekną i dodaj do
reszty składników. Oliwę zmieszaj z przyprawą do sałatek i zalej nią sałatkę.
Na koniec zmieszaj wszystkie składniki.
Czas przygotowania: 1
godzina.
Komentarze
Prześlij komentarz