Schab pieczony z morelami suszonymi

Schab pieczony z morelami suszonymi

Składniki:

- 1 kg schabu,

- opakowanie moreli suszonych bez pestek (100g). 

Składniki na marynatę do schabu:

- łyżka przyprawy do mięs (np. Podlaska do mięs pieczonych i sosów),

- 2 liście laurowe,

- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane),

- oliwa (około 200 ml).

Sposób wykonania:

Składniki na marynatę dobrze ze sobą wymieszaj w głębokiej misce. Do marynaty przełóż mięso i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyciągnij mięso z lodówki, przygotuj ostry nóż o długim ostrzu. Ostrze noża wsuń do środka schabu i natnij kieszonkę na całej długości mięsa. Do naciętej kieszonki włóż suszone morele. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej do środka naczynia marynatę z mięsa. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 °C przez około 1,5 godziny. Jeśli mięso nie będzie wystarczająco miękkie po tym czasie przedłuż czas pieczenia o kolejne 20-30 minut.

Czas wykonania: 5 godzin.



Komentarze

Popularne posty