Schab pieczony z morelami suszonymi
Schab pieczony z morelami suszonymi
Składniki:
- 1 kg schabu,
- opakowanie moreli suszonych bez pestek (100g).
Składniki na marynatę do
schabu:
- łyżka przyprawy do mięs (np.
Podlaska do mięs pieczonych i sosów),
- 2 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku (drobno
posiekane),
- oliwa (około 200 ml).
Sposób wykonania:
Składniki na marynatę dobrze ze
sobą wymieszaj w głębokiej misce. Do marynaty przełóż mięso i wstaw do lodówki
na minimum 3 godziny. Po tym czasie wyciągnij mięso z lodówki, przygotuj ostry
nóż o długim ostrzu. Ostrze noża wsuń do środka schabu i natnij kieszonkę na
całej długości mięsa. Do naciętej kieszonki włóż suszone morele. Mięso przełóż
do naczynia żaroodpornego, wlej do środka naczynia marynatę z mięsa. Przykryj
naczynie i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 °C przez około 1,5
godziny. Jeśli mięso nie będzie wystarczająco miękkie po tym czasie przedłuż
czas pieczenia o kolejne 20-30 minut.
Czas wykonania: 5 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz