Sok z aronii
- 8 szklanek aronii,
- 250 liści z wiśni,
- 2,5 kg cukru,
- 2,5 łyżki kwasu cytrynowego,
- 3 litry wody.
Przygotowanie:
Metoda pasteryzacji:
Słoiki włóż do piekarnika. Należy uważać, aby boki słoików nie stykały się ze sobą (mogą wówczas popękać). W piekarniku, z którego korzystam ustawiam program do pasteryzacji (na mokro). Na blachę do pieczenia wlewam około 1/2 litra wody, aby w piekarniku wytworzyło się wystarczająco dużo wilgoci, do wody wstawiam słoiki. W moim piekarniku pasteryzacja trwa 45 min. w temperaturze 170 °C. W zależności od piekarnika czas i temperatura pasteryzacji mogą być różne. Najlepiej sprawdzić tą informację w książeczce dotyczącej eksploatacji urządzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz