Sok z aronii

Sok z aronii

Składniki:

- 8 szklanek aronii,

- 250 liści z wiśni,

- 2,5 kg cukru,

- 2,5 łyżki kwasu cytrynowego,

- 3 litry wody.


Przygotowanie:

Do wysokiego garnka wlej wodę i dodaj do niej opłukane liście z wiśni.  Wodę doprowadź do wrzenia i gotuj w niej liście przez około 5-7 minut. Następnie dodaj do garnka aronię i gotuj składniki przez kolejne 20 minut. Po tym czasie odcedź powstały sok. Dodaj do niego cukier oraz kwas cytrynowy. Zagotuj sok i przelej gorący do wyparzonych weków typu twist-off i zapasteruzuj go. Z przepisu wychodzi około 14 słoiczków.

Metoda pasteryzacji:

Słoiki włóż do piekarnika. Należy uważać, aby boki słoików nie stykały się ze sobą (mogą wówczas popękać). W piekarniku, z którego korzystam ustawiam program do pasteryzacji (na mokro). Na blachę do pieczenia wlewam około 1/2 litra wody, aby w piekarniku wytworzyło się wystarczająco dużo wilgoci, do wody wstawiam słoiki. W moim piekarniku pasteryzacja trwa 45 min. w temperaturze 170 °C. W zależności od piekarnika czas i temperatura pasteryzacji mogą być różne. Najlepiej sprawdzić tą informację w książeczce dotyczącej eksploatacji urządzenia.


 

 

Komentarze

Popularne posty