Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe

Składniki:

- 1 kg schabu,

- 1 marchewka pokrojona w słupki,

- 1 laska kiełbasy swojskiej pokrojona w krążki,

- opakowanie moreli suszonych bez pestek (100g),

- cebula pokrojona w piórka,

- przyprawa do mięsa wieprzowego,

- liście laurowe,

- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone.

Wykonanie:

Schab pokrój w plastry (tak jak na schabowe) i rozbij tłuczkiem. Każdy filet posyp przyprawą do mięsa wieprzowego, następnie na środku każdego fileta połóż przygotowane składniki: 1-2 słupki marchewki, krążek kiełbasy, pokrojoną cebulę i 1 suszoną morelę. Każdy filet zwiń ciasno, wystające boki mięsa wciśnij kciukiem do środka. Zrazy układaj w naczyniu żaroodpornym. Przed wstawieniem naczynia do piekarnika polej zrazy z wierzchu niewielką ilością olej, dodaj 2-3 liście laurowe oraz pokrojony czosnek. Piecz w piekarniku przez około 1,5 godziny w temperaturze 200 °C.

Czas przygotowania: 2 godziny.



Komentarze

Popularne posty