Zrazy wieprzowe
Zrazy wieprzowe
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 1 marchewka pokrojona w słupki,
- 1 laska kiełbasy swojskiej pokrojona
w krążki,
- opakowanie moreli suszonych bez
pestek (100g),
- cebula pokrojona w piórka,
- przyprawa do mięsa wieprzowego,
- liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone.
Wykonanie:
Schab pokrój w plastry (tak jak
na schabowe) i rozbij tłuczkiem. Każdy filet posyp przyprawą do mięsa
wieprzowego, następnie na środku każdego fileta połóż przygotowane składniki: 1-2
słupki marchewki, krążek kiełbasy, pokrojoną cebulę i 1 suszoną morelę. Każdy
filet zwiń ciasno, wystające boki mięsa wciśnij kciukiem do środka. Zrazy
układaj w naczyniu żaroodpornym. Przed wstawieniem naczynia do piekarnika polej
zrazy z wierzchu niewielką ilością olej, dodaj 2-3 liście laurowe oraz
pokrojony czosnek. Piecz w piekarniku przez około 1,5 godziny w temperaturze
200 °C.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz