Morszczuk atlantycki w sosie beszamelowym
Morszczuk atlantycki w sosie beszamelowym
Składniki:
- 400 g świeżego lub rozmrożonego morszczuka atlantyckiego,
- 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
- pół pora drobno pokrojonego,
- przyprawa do ryb.
Składniki na sos beszamelowy:
- 3 szklanki mleka,
- liść laurowy,
- 50 g masła,
- 50 g mąki.
Sposób przygotowania:
Rybę oprósz przyprawą. Zagotuj
mleko z liściem laurowym i przestudź je do temperatury pokojowej. Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki, następnie
wlej cienkim strumieniem przestudzone mleko i mieszaj energicznie wszystkie składniki
trzepaczką do ubijania. Podgrzewaj sos na wolnym ogniu aż osiągnie konsystencję
budyniu, wówczas dodaj do niego drobno pokrojonego pora i rybę. Duś wszystkie
składniki przez około 3-4 minuty aż por i ryba zmiękną. Na koniec dodaj pokrojone
ćwiartki ziemniaków. Danie posyp z wierzchy zasmażanym boczkiem.
Czas przygotowania: 40
minut.
Komentarze
Prześlij komentarz