Morszczuk atlantycki w sosie beszamelowym

 Morszczuk atlantycki w sosie beszamelowym

Składniki:

- 400 g świeżego lub rozmrożonego morszczuka atlantyckiego,

- 150 gramów boczku,

- 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach,

- pół pora drobno pokrojonego,

- przyprawa do ryb.

Składniki na sos beszamelowy:

- 3 szklanki mleka,

- liść laurowy,

- 50 g masła,

- 50 g mąki. 

Sposób przygotowania:

Rybę oprósz przyprawą. Zagotuj mleko z liściem laurowym i przestudź je do temperatury pokojowej. Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki, następnie wlej cienkim strumieniem przestudzone mleko i mieszaj energicznie wszystkie składniki trzepaczką do ubijania. Podgrzewaj sos na wolnym ogniu aż osiągnie konsystencję budyniu, wówczas dodaj do niego drobno pokrojonego pora i rybę. Duś wszystkie składniki przez około 3-4 minuty aż por i ryba zmiękną. Na koniec dodaj pokrojone ćwiartki ziemniaków. Danie posyp z wierzchy zasmażanym boczkiem.

Czas przygotowania: 40 minut.

Komentarze

Popularne posty