Sałatka obiadowa (sałata lodowa)
Sałatka obiadowa (sałata lodowa)
- 200 g umytej i pokrojonej sałaty lodowej,
- 1 ugotowane jajko,
- 5 łyżek zimnej przegotowanej wody,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- wegeta.
Sposób przygotowania:
Białko ugotowanego jajka oddziel od żółtka. Połóż żółtko na
dnie salaterki, dodaj wodę, cukier i ocet jabłkowy. Rozpuść żółtko w płynnych składnikach,
dodaj sałatę lodową i wymieszaj składniki. Wierzch sałaty polej jogurtem i
majonezem, udekoruj drobno pokrojonym białkiem z jajka, posyp wegetą.
Czas przygotowania: 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz